'Politie had last van kijkers bij vuurwerkrellen'

URK • Zo 22 november 2020 | 11:35 • Zondag 22 november 2020 | 11:35

De politie heeft zaterdagavond bij de vuurwerkrellen op Urk last gehad van de vele kijkers. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Een grote groep jongeren was urenlang op de been in het dorp en stak zwaar vuurwerk af. Ook waren er brandjes.

De politie van Urk kreeg massaal steun van de omliggende korpsen. Agenten en brandweerlieden werden bij het blussen van de branden bestookt met vuurwerk, maar er werd niet ingegrepen. Volgens de politie zijn er ook geen aanhoudingen verricht. "Onze inzet was er vooral op gericht om de rust terug te brengen", aldus een woordvoerder.

Burgemeester Cees van den Bos is nog niet beschikbaar voor commentaar, laat de gemeente weten. "Eerst moeten we inventariseren welke schade er zaterdagavond is ontstaan. Maandag is er overleg met alle betrokken instanties", laat de woordvoerder weten. Wel zegt hij namens de burgemeester dat die de onrust van zaterdagavond uitermate triest vindt.

'Onrust kwam onverwacht'
De onrustige avond kwam voor de gemeente onverwacht. "Dit was een bijzonder onaangename verrassing. We hebben wel eens vaker onrustige nachten op Urk, maar dat is al langer geleden. Dit hadden we niet voorzien."

Landelijk was er zaterdagavond op meerdere plekken sprake van protest met vuurwerk naar aanleiding van het aanstaande vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw.

Ook komst van politievlogger hield jeugd bezig
De komst van de bekende politievlogger Jan-Willem leek de gemoederen onder Urker jongeren ook bezig te houden. Eerder op de avond ging de politieagent nog met fans op de foto. Hij draaide een avonddienst mee met politie Noordoostpolder/Urk. Die dienst was van tevoren uitgebreid aangekondigd. Door verschillende groepjes jongeren werd op De Akkers zijn naam geroepen. "Jan-Willem bedankt, Jan-Willem bedankt", klonk het meerdere keren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel