Werkbedrijf wil door met buurtconciërges

LELYSTAD • Ma 23 november 2020 | 6:13 • Maandag 23 november 2020 | 6:13

In verschillende Lelystadse wijken worden sinds vorig jaar in totaal negen buurtconciërges ingezet vanuit het Werkbedrijf Lelystad. Deze week wordt duidelijk of het project volgend jaar door kan gaan. Het Werkbedrijf is erg tevreden over de pilot en heeft gekeken of er voldoende geld is om het project voort te zetten. Aanstaande donderdag wordt bekendgemaakt of dat gelukt is.

Buurtconciërges zijn mensen die het aanspreekpunt in de wijk moeten zijn. Ze zijn een schakel tussen bewoners en professionals van de gemeente, woningcorporatie en zorgpartijen.

De buurtconciërges zijn Lelystedelingen met een afstand tot de arbeidsmarkt die zo aan een baan geholpen worden. In hun rondes door de wijk bieden ze een luisterend oor. Ook wordt gelet op verwaarloosde straatjes en tuinen. Bewoners worden daarop aangesproken en er wordt gekeken of ze hulp nodig hebben.

Diverse problemen
Er is gekozen voor vijf wijken waar extra aandacht nodig is. Het gaat om de Boswijk, Waterwijk, Zuiderzeewijk en delen van de Atol en Jol. Daar spelen problemen als werkloosheid, verslaving en schuldenproblematiek. Maar ook eenzaamheid. Het is de bedoeling dat de buurtconciërges een verbindende factor zijn en ook makkelijk benaderbaar.

Werk moeilijker door corona
De buurtconciërges zijn net voor de uitbraak van corona begonnen. Het werk is door de aanwezigheid van het virus wel moeilijker. Het was oorspronkelijk ook de bedoeling om in de wijken activiteiten te organiseren zodat bewoners met elkaar in contact komen. Dat gaat nu niet. Maar aanwezig zijn op straat, en waar nodig in gesprek te gaan, is volgens het team op dit moment ook waardevol. Door corona ergeren mensen zich sneller aan elkaar. Daardoor zijn er wat meer burenruzies. In dat geval worden klachten aangehoord en wordt er bemiddeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel