Vliegtuigmaaltijdenfabrikant gered door klandizie Duitse ziekenhuizen

LELYSTAD • Ma 23 november 2020 | 7:22 • Maandag 23 november 2020 | 7:22

Vliegtuigmaaltijdenfabrikant Marfo in Lelystad boort een nieuwe markt aan waardoor het bedrijf kan blijven draaien. Het bedrijf gaat 40 ziekenhuizen in Duitsland voorzien van maaltijden. Door de coronacrisis wordt er veel minder gevlogen. De vraag naar vliegtuigmaaltijden is dan ook gekelderd. Marfo levert op dit moment de helft minder maaltijden dan voor de crisis.

De redding voor Marfo is dat het bedrijf niet alléén vliegtuigmaaltijden maakt, maar ook een aantal ziekenhuizen, hotels en verzorgingshuizen voorziet van maaltijden. Sinds kort wordt dat niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland gedaan en daar is die markt veel groter.

Michelinsterrenchef
Het afgelopen jaar is gewerkt aan de ontwikkeling van de Duitse maaltijden. De Nederlandse maaltijden vonden ze in Duitsland niet lekker. Volgens CEO van Marfo, Arnold Zuidgeest, bleek dat bijvoorbeeld de sauzen daar anders zijn, dunner. Smaken zijn ook anders omdat er andere kruiden in andere hoeveelheden gebruikt worden. Om goede maaltijden te creëren is de Duitse Michelinsterrenchef Thomas Martin aangetrokken. Na een jaar zijn er nu zo'n honderd maaltijden ontwikkeld. Zuidgeest: "Natuurlijk moet je daarbij denken aan bratwurst mit sauerkraut, maar ook aan bietrisotto en vismaaltijden." De eerste Duitse ziekenhuizen worden nu voorzien van maaltijden, aan het eind van volgend jaar zullen dat er 40 zijn.

Verbetering luchtvaarttak verwacht
Uiteindelijk gaat het om drie miljoen maaltijden per jaar. Dat is een substantieel deel van het totale aantal maaltijden dat geproduceerd wordt: zo'n 20 procent. Daarmee is het deel van de redding van het bedrijf. Marfo verwacht dat de luchtvaartsector ook weer gaat opkrabbelen. De aantallen verbeteren nu al wat. De luchtvaarttak komt niet terug tot het oude niveau, verwacht Zuidgeest. Maar 40 procent van de omzet moet wel lukken en dat is genoeg om goed door te kunnen gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel