VVD'er Ter Riet verlaat gemeenteraad: 'Politici zijn te veel met zichzelf bezig'

ALMERE • Di 24 november 2020 | 16:50 • Dinsdag 24 november 2020 | 16:50

De Almeerse VVD'er Michael ter Riet stopt voortijdig als gemeenteraadslid. Frustratie over de manier waarop in Almere politiek wordt bedreven speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast is Ter Riet veel tijd kwijt aan zijn baan bij de voetbalbond KNVB. Maar de onvrede over de manier waarop het er politiek gezien aan toe gaat voert de boventoon.

"Wij zijn met elkaar bezig in plaats van met de stad", vertelt Ter Riet. Hij doelt op zaken die niet direct met het besturen van de stad te maken hebben, maar met het functioneren van de raad. "Ik ben voor mijzelf te rade gegaan: als dat soort dingen een aantal keer gebeuren, haal je daar dan energie uit? Want als je spaarzame tijd heb, dan wil je die stoppen in dingen waar je energie uit haalt."

Turbulente raadsperiode
De huidige raadsperiode, die begon in 2018, kenmerkt zich in Almere door verschillende incidenten. Zo vertrok al snel na het aantreden van het college wethouder Tjeerd Herrema (PvdA). Later vetrokken ook de wethouders Loes Ypma (PvdA) en Jaap Lodders (VVD). Eind 2019 kreeg de stad te maken met een collegecrisis. Dit nadat verschillende partijen het vertrouwen in hun mede-coalitiegenoot PvdA opzegden.

Ter Riet zegt daarover: "Het gaat mij helemaal niet om individuele situaties of vertrekkende wethouders, maar om het totaalbeeld. Namelijk dat je niet bezig bent met de zaken waar je echt mee bezig wilt zijn. Bijvoorbeeld de veiligheid in de stad of de woningnood. Het gaat vaak veel te veel om de zaken eromheen, in plaats van de kern van een probleem. "

Van onvrede richting zijn mede-fractiegenoten van de VVD is geen sprake, zo geeft Ter Riet aan. Het is hem te doen om het functioneren van de raad in zijn geheel.

Geen energie uit het raadswerk
Ter Riet merkte keer op keer dat het raadswerk hem niet de energie oplevert die hij had verwacht. Hij mist de inhoudelijke discussies over zaken die de stad aangaan. "De besprekingen zijn vaak heel technisch, er zijn wat raadsleden die vaak op de stoel van ambtenaren gaan zitten. Daarvoor ben je geen raadslid. Durf in te grijpen op dossiers waar het moeilijk is, onder andere jeugdzorg maar dat geldt wat mij betreft ook voor veiligheid en wonen. Dat zijn gewoon zaken waar nu actie nodig is en waar je niet kan blijven wachten."

Commotie rond uitspraken Buyatui versterkt besluit
Recent ontstond er commotie in de Almeerse gemeenteraad over de uitspraken van Hassan Buyatui, die de eenmansfractie van NIDA vormt. Hij noemde een motie van de PVV erger dan de terroristische aanslag in Nice, waarbij drie mensen werden gedood. Ook maakte Buyatui Toon van Dijk van de PVV uit voor fascist. Van Dijk noemde op zijn beurt Buyatui 'islamitisch gif'. Op dat moment had Ter Riet zijn besluit om de gemeenteraad te verlaten al genomen

Ter Riet: "Dat heeft eigenlijk mijn beslissing versterkt. Ik vind dat je niet op die manier met elkaar bezig moet zijn. Het moet over de stad gaan en dan kun je het niet eens zijn over elkaars standpunten. Dat mag, daarvoor zitten we in de politiek, maar dan hoor je dat niet op de man te spelen."

Politieke conflicten
De Almeerse raadsgriffier Jan Dirk Pruim waarschuwde onlangs voor meer politieke conflicten. Wegens de coronamaatregelen kunnen niet alle raadsleden in het stadhuis bijeen komen, zoals het geval voorheen was. De meeste vergaderingen worden nu digitaal gehouden. Dat heeft als nadeel dat politici elkaar niet in levende lijve ontmoeten. Hierdoor komen de onderlinge verhoudingen onder druk te staan.

Opvolger
Ter Riet hield zich het afgelopen anderhalf jaar bezig met onder meer Jeugdhulp, WMO en de financiële zaken. Hij wordt vervangen door Aileen Oostveen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel