Ruim tachtig Urkers lieten zich op eerste dag testen in nieuwe 'coronabus'

URK • Wo 25 november 2020 | 18:11 • Woensdag 25 november 2020 | 18:11

82 Urkers hebben woensdag gebruikgemaakt van de mobiele corona-testunit van de GGD. De omgebouwde stadsbus staat voorlopig op de parkeerplaats van winkelcentrum Urkerhard. Het was de eerste dag dat mensen hier terecht konden voor een coronatest. Tot nu toe moesten Urkers naar de teststraat in Emmeloord toe of gebruik maken van twee commerciële teststraten.

Wethouder Freek Brouwer ging woensdagochtend langs bij de testunit en gaf aan er blij mee te zijn. "Als we op Urk kunnen blijven, dan is dat het allermakkelijkste. Dit is echt laagdrempelig. Je kan snel terecht en je krijgt ook redelijk snel de uitslag."

Misschien wel de rest van het jaar
De testbus blijft minstens een week staan. "Maar als het nodig is, dan het hele jaar", vertelt GGD-woordvoerder Sven van der Burg. De inzet van de bus is dus afhankelijk van hoe het aantal besmettingen zich de komende tijd ontwikkelt.

Wethouder Brouwer spreekt daar zijn zorgen over uit: "Ik krijg de cijfers van de GGD en die liegen er niet om." Urk kent het hoogste aantal besmettingen van Nederland als het aantal positieve tests wordt afgezet tegen 100.000 inwoners. "Vervolgens heb je een groot gat en dan komt pas Bunschoten-Spakenburg," vertelt Brouwer. "Dus dat zegt nogal wat."

Virus maakt slachtoffers
Het blijft niet alleen bij besmettingen, er overlijden ook mensen. Vooral woonzorgcentra worden hard getroffen. Bij Talma Haven zijn de afgelopen dagen drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De wethouder geeft aan wel blij te zijn dat de voorzorgsmaatregelen tegen het virus steeds beter opgevolgd lijken te worden. "Ik merk een kentering onder de inwoners. Er was misschien eerst wat laksheid, maar je ziet dat de campagne werkt en dat er bijvoorbeeld meer mondkapjes opgezet worden in publieke ruimtes."

Langs zonder afspraak
In de mobiele 'coronabus' kunnen per dag zo'n 150 tests worden afgenomen. De GGD adviseert mensen om online of telefonisch een afspraak te maken. Maar het is ook mogelijk om zonder afspraak langs te gaan. Als het dan rustig is kan er meteen een test worden gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel