Vijf van de zes Flevolandse Statenleden breken met Forum voor Democratie

FLEVOLAND • Do 26 november 2020 | 19:39 • Donderdag 26 november 2020 | 19:39

Vijf van de zes leden van Forum voor Democratie (FvD) in Provinciale Staten stappen uit de partij en gaan samen als een nieuwe fractie verder. Dat heeft fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn donderdagavond gezegd tegen Omroep Flevoland. De vijf hebben er geen vertrouwen in dat het bestuur van FvD de crisis rond Thierry Baudet oplost.

Naast Ransijn stappen Niek Beenen, Sharon de Lely, Eric Raap en Han Thomassen uit Forum. Volgens Ransijn blijft alleen Anton de Lange achter de partij en achter Baudet staan, zoals De Lange ook op Twitter heeft aangekondigd.

"Er is nu zoveel chaos binnen Forum landelijk, daar hebben wij niet voor gekozen. Wij zijn niet met landelijke politiek bezig, wij zijn niet met een machtsstrijd bezig. Wij hebben gekozen om Flevoland te dienen, dat willen wij in alle rust kunnen doen", aldus Ransijn.

De vijf vinden dat het landelijke partijbestuur te weinig heeft gedaan om de extreemrechtse en antisemitische uitingen van de Forum-jongerenafdeling aan te pakken. De weigering van partijleider Thierry Baudet om hier expliciet afstand van te nemen heeft de situatie begin deze week verergerd. Nadat Baudet maandag zijn vertrek aankondigde maar daar vervolgens op terugkwam, is de chaos binnen Forum voor Democratie compleet. Ransijn vindt ook dat Baudet om zijn gedrag geroyeerd had moeten worden.

Ransijn heeft het idee dat individuele leden in het landelijk bestuur van Forum hun "stinkende best" doen, maar hij ziet ook dat hun handen zijn gebonden. Daarom wil hij de uitkomst niet afwachten. "Met ons besluit willen we duidelijk afstand nemen van wat er gebeurt. Je krijgt nu een zooitje moddergooien, daar hebben wij geen zin in. Wij zijn lokale politici", aldus Gert-Jan Ransijn. De vijf blijven wel achter het gedachtengoed van Forum staan, "want dat hebben we zelf mede gevormd." Onder welke naam het vijftal door gaat in Provinciale Staten moet nog worden bedacht.

Ransijn denkt niet dat hij en de anderen de kiezer in de steek laten. Die heeft in 2019 vooral vanwege Baudet op Forum gestemd, want de standpunten van de nieuwe Flevolandse afdeling waren toen onzichtbaar. "In tegendeel. De reden dat wij nu in de Staten blijven is dat wij daar door de kiezer zijn neergezet. Het programma dat de kiezer gekozen heeft blijven wij uitventen." En wat als de rust terugkeert, keren de vijf dan terug bij Forum? "Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik doe absoluut geen Baudetje."

Forum voor Democratie won bij de Statenverkiezingen van maart 2019 acht zetels. Vorig najaar splitste Cornelis van den Berg zich van de partij af. Deze zomer besloot Maxim Gortworst om de Flevolandse Staten te verruilen voor de functie van fractie-assistent in de gemeenteraad van Amsterdam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel