Politie mag preventief fouilleren op Urk

URK • Vr 27 november 2020 | 14:04 • Vrijdag 27 november 2020 | 14:04

De bebouwde kom van Urk wordt van vrijdagavond 18:00 uur tot maandagmorgen 8:00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Op basis daarvan kan de politie in dit gebied preventief fouilleren. Ook is er tijdelijk cameratoezicht.

"Door preventief fouilleren mogelijk te maken kan de politie beter controleren op vervoer en gebruik van verboden vuurwerk. Dat is belangrijk, want afgelopen zaterdag werd zwaar vuurwerk gebruikt tegen hulpverleners. Dat is onacceptabel", stelt burgemeester Cees van den Bos.

Stevigere maatregelen achter de hand
De maatregelen gelden in eerste instantie voor komend weekend en worden nadien geëvalueerd met politie en Openbaar Ministerie. "Als het nodig is, staan ons nog stevigere maatregelen ter beschikking", stelt Van den Bos. "Het gaat om de veiligheid van onze inwoners. Urk wil dit niet. We laten ons niet verrassen."

Aanleiding voor de maatregelen zijn de ongeregeldheden van vorig weekend. Jongeren stichtten toen verschillende branden in het dorp. Hulpverleners werden met zwaar vuurwerk bestookt.

"Ik wil onze inwoners op het hart drukken om binnen te blijven als het onrustig is op straat."

— Cees van den Bos, burgemeester Urk

Volgens burgemeester Van den Bos wil de gemeente een rustig weekend zonder onrust op straat. De burgemeester nodigt jongeren uit om met hem in gesprek te gaan. "Mijn deur staat open. Kom praten als je zaken anders wilt. Concrete suggesties zijn welkom." Hij benadrukt tegelijk dat de gemeente is voorbereid op nieuwe onrust. "Ik wil onze inwoners op het hart drukken om binnen te blijven als het onrustig is op straat. Dan kan de politie z’n werk doen."

'Maat is vol'
In gesprekken van de burgemeester en de teamchef van de politie met inwoners is gebleken dat voor hen de maat vol is. De burgemeester, de officier van justitie en de politie hebben daarom overlegd gevoerd over maatregelen die nodig zijn om herhaling te voorkomen.

"De meeste jongeren op Urk gedragen zich keurig", stelt de burgemeester. "Een kleine groep relschoppers verziekt het voor iedereen. Dat zijn beslist geen jongeren die op zoek zijn naar een andere vrijetijdsbesteding. Het zijn raddraaiers. Het is belangrijk dat anderen zich niet door hen op sleeptouw laten nemen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel