Enquête over succes armoedebeleid

LELYSTAD • Wo 2 december 2020 | 9:01 • Woensdag 2 december 2020 | 9:01

De gemeente Lelystad wil van de inwoners weten of het eigen armoedebeleid nog wel voldoet. Daarom is een korte enquête opgezet, die tot half december online kan worden ingevuld.

De gemeenteraad heeft vorig jaar het armoedebeleid tot 2022 vastgesteld. Het doel is dat minder Lelystedelingen in geldproblemen en armoede belanden en lijden onder financiële stress. Om dat te bereiken, zou worden ingezet op de aanpak van achterstanden in het onderwijs, laaggeletterdheid en het aan werk helpen van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Verder was er extra aandacht nodig voor schuldhulpverlening. Dat zou moeten voorkomen dat mensen betaalachterstanden oplopen.

Nieuwe situatie door coronacrisis
Het beleid dateert van voor de coronacrisis. Vanwege die crisis loopt de werkloosheid op en hebben meer mensen financiële problemen. Dat kan vragen om een andere aanpak van de problemen, zoals het voorkomen van financiële stress.

De uitkomsten van de enquête moeten de gemeente beter inzicht geven in waar inwoners behoefte aan hebben. In de korte vragenlijst wil de gemeente weten of iemand geldproblemen heeft of die binnen twee jaar verwacht. Ook wil men weten of mensen gebruik hebben gemaakt van regelingen voor ondersteuning van minima of van schuldhulpverlening.

Helft armoede onder allochtonen
Onderzoek uit 2017 wees uit dat van de bijna 32.000 huishoudens in Lelystad er ruim 4.400 een inkomen hebben op 120 procent van het sociaal minimum, de helft al langer dan drie jaar. Nog eens bijna 3.800 huishoudens zaten precies op het sociaal minimum. Zij doen veel beroep op bijstand en regeling voor kwijtschelding.

De helft van alle Lelystedelingen met lage inkomens en armoede is van allochtone afkomst. De problemen zijn het grootst in de Waterwijk, Schepenwijk Midden, Boswijk, Atolwijk en Zuiderzeewijk.

De enquête is te vinden op www.lelystad.nl/vragenovergeld

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel