Notariskantoor Prinsze vecht gedwongen sluiting gemeente aan bij rechtbank

ALMERE • Wo 2 december 2020 | 18:47 • Woensdag 2 december 2020 | 18:47

Stomverbaasd. Dat zegt de Almeerse notaris Maarten Prinsze te zijn over de gedwongen sluiting van zijn kantoor. Burgemeester Franc Weerwind is dat van plan omdat de notaris nauwe banden zou hebben met de onderwereld.

Volgens Prinsze gaat de burgemeester ten onrechte op de stoel van de rechter zitten. En dus heeft hij de sluiting aangevochten. De rechtbank in Utrecht boog zich daar woensdag over. Weerwind wil dat het kantoor zes maanden gesloten blijft.

Tegen de notaris loopt een strafrechtelijk onderzoek vanwege het witwassen van geld voor criminelen. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Het is daarom niet duidelijk of het notariskantoor daadwerkelijk strafbare handelingen heeft uitgevoerd. Prinsze werd al meerdere keren geschorst omdat hij werd verdacht van witwassen en oplichting.

Uit ambt gezet
De notaris is begin dit jaar uit zijn ambt gezet door tuchtrechters van de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden. Prinsze is daartegen in hoger beroep gegaan. Tot de afronding daarvan mag hij zijn taken voortzetten.

Als gevolg van de ingreep van burgemeester Weerwind is Prinsze sinds 10 november echter geschorst door de Kamer voor het Notariaat.

De advocaat van Prinsze, Hugo Doornhof, verwijt de gemeente op de zaken vooruit te lopen. "We hebben niet voor niks een Openbaar Ministerie om achter strafbare feiten aan te gaan. En in dit geval van de notaris is er ook nog een tuchtrechter aan het werk. "Doornhof bestrijdt dat de burgemeester het kantoor moet sluiten omdat anders de openbare orde in het geding is. "Mensen kunnen gewoon dat bedrijfsverzamelgebouw binnen en dan lopen ze daar geen enkel gevaar."

De advocaat van de gemeente gaf aan dat bij het notariskantoor klanten over de vloer komen die als vuurwapengevaarlijk te boek staan. Het notariskantoor vormt volgens de gemeente een mogelijk gevaar voor andere bedrijven die in het gebouw zitten. Inmiddels wordt het kantoor gerund door een waarnemer, omdat Prinsze zijn taken dus niet meer mag uitvoeren

'Crimefighter Weerwind'
Aan het eind van de zitting haalde Prinsze uit naar de burgemeester. "Ik heb hem vijf jaar lang niet gezien, maar nu hij vlak voor zijn herbenoeming staat is hij niet van tv af te slaan", zo was zijn boodschap. Prinsze zegt dat Weerwind zich ten koste van hem wil profileren als crimefighter en zich voor het karretje van het OM laat spannen.

Het duurt twee weken voor de rechtbank uitspraak doet. De gemeente heeft laten weten dat het kantoor tot die uitspraak open mag blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel