'Vrijstelling mondkapjesplicht niet altijd begrepen of erkend'

FLEVOLAND • Do 3 december 2020 | 6:36 • Donderdag 3 december 2020 | 6:36

Mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, worden sinds de invoering van de mondkapjesplicht voor publieke ruimtes soms ten onrechte geweigerd en raken onnodig verzeild in discussies. Dat constateert Arja Kruis van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland.

Volgens Kruis hebben zich deze week al verschillende mensen met een klacht of vraag om advies bij haar gemeld. De overheid heeft bij de invoering van de mondkapjesplicht weliswaar een aantal uitzonderingen beschreven voor wie die plicht niet geldt. Maar omdat er geen officiële ontheffing bestaat, moeten mensen met een medische conditie dit vaak wel zelf aantonen of aannemelijk maken.
"En niet iedereen heeft natuurlijk zin om zijn hele medische voorgeschiedenis met een onbekende te delen", schetst Kruis. "Die onbekende kan een medewerker van een supermarkt zijn, maar het komt ook voor dat omstanders zich bemoeien met iemand die aangeeft geen mondkapje te kunnen dragen."

Vrijstellingen
De vrijstelling geldt voor mensen die last van hun gezondheid krijgen door het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een longaandoening. "Maar ook voor mensen met een Post Traumatisch Stress Syndroom kan het een probleem zijn. Die krijgen het vanwege het verplichte karakter, de dwang, soms letterlijk benauwd. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld nog mensen die uitslag krijgen als ze bepaalde stoffen op hun lichaam dragen. En dat wordt vaak pas later zichtbaar."

Voor al deze uitzonderingen is geen ontheffing beschikbaar. De overheid heeft alleen een uitprintbaar kaartje beschikbaar. Dat kan getoond worden, maar heeft geen officiële status, legt Kruis uit. Mensen met een medische aandoening wordt dan ook aangeraden om ook een doktersverklaring bij zich te dragen, zodat bij discussies wel kan worden aangetoond dat iemand met reden geen mondkapje kan of wil dragen.

'Ook positieve geluiden'
Volgens Arja Kruis is het overigens niet overal kommer en kwel. "We horen ook berichten van winkels waar juist alle begrip getoond wordt en waar mensen gewoon naar binnen mogen. Dat moet ook vermeld worden."

Klachten van mensen zonder medische problemen
Behalve mensen met een medische conditie, hebben zich de afgelopen tijd bij Bureau Gelijke Behandeling ook Flevolanders gemeld die zich gediscrimineerd voelen omdat ze een mondkapje op moeten. Voor deze groep kan het bureau minder betekenen, omdat het gaat om meldingen van discriminatie zonder wettelijke grondslag.

"Mensen voelen zich op een bepaalde manier achtergesteld of behandeld, maar dat is niet te koppelen aan een wet die dat verbiedt", legt Arja Kruis uit. "Ik snap best dat mensen het gevoel hebben dat ze hun vrijheden kwijt raken en dat ze van alles moeten. Maar in de praktijk blijken dergelijke klachten bij een eventuele rechtszaak niet houdbaar te zijn. Dan wordt toch gekeken naar het algemeen belang. Een rechter zal uiteindelijk toch oordelen dat zo'n bezwaarmaker een mondkapje had moeten dragen."

Op de website van Bureau Gelijke Behandeling staat een meldingsformulier voor mensen die zich door de mondkapjesplicht of op een andere manier gediscrimineerd voelen in coronatijd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel