Provincie kan geen oplossing vinden voor stikstofprobleem buitendijkse haven

URK • Do 3 december 2020 | 15:12 • Donderdag 3 december 2020 | 15:12

De ontwikkeling van de buitendijkse haven bij Urk dreigt stuk te lopen op de uitstoot van stikstof. Het lukt de provincie Flevoland namelijk niet om de uitstoot zodanig naar beneden te brengen dat de plannen aan de nieuwe, strengere regels voldoen. Dit is wel een vereiste om het project te realiseren.

Om de uitstoot te verminderen is het bunkerstation voor de opslag van olie voor schepen al uit het plan gehaald. Ook wordt de gasleiding naar de buitendijkse haven geschrapt. Maar deze maatregelen blijken onvoldoende.

Het probleem zit in het stikstof dat de haven uitstoot op natuurgebieden buiten de provincie. Het is onmogelijk gebleken om dat binnen of buiten Flevoland te compenseren of samen met andere provinciebesturen op te lossen, zo laat de provincie weten. Alle hoop is nu gericht op minister Carola Schouten die over de stikstofproblematiek gaat. Zij zou de enige zijn die op korte termijn de zaak vlot kan trekken.

Ook de negen ondernemers die zich in de Urker haven willen vestigen hebben een noodkreet geuit richting minister Schouten. De bedrijven vragen haar om een klein deel van de stikstofruimte die zij heeft, beschikbaar te stellen voor het project bij Urk. Het probleem wordt ook onder de aandacht gebracht van de Tweede Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel