Urk heeft er een nieuw museum bij

URK • Do 3 december 2020 | 18:14 • Donderdag 3 december 2020 | 18:14

Met 'Ut Kunstige Vissers Ussien' heeft Urk er een museum bij gekregen. Het is een 'beleefhuis', waarin kunst en geschiedenis samenkomen. In de woning draait het om de familie Loosman. Deze familie was jarenlang eigenaar van de woning en liet meerdere oorlogsdetails achter, zoals een restant van een schuilkelder.

Roel en Janneke van Slooten kochten het vissershuis vorig jaar. Het echtpaar woont naast de woning en was altijd al geïnteresseerd in het huisje vanwege de verhalen van de familie Loosman. Nu heeft Janneke, die kunstenares is, er haar atelier en geeft ze er schilderworkshops. Maar zij en haar man wilden ook de geschiedenis van de woning erin terugbrengen om te tonen aan dorpsgenoten en toeristen. Daarom stapte het echtpaar met een plan naar de gemeente. "Uiteindelijk heeft de gemeente Urk het plan goedgekeurd en via-via kwamen we erachter dat we LEADER-subsidie konden aanvragen."

De familie liet het huis vervolgens renoveren en aanpassen naar de jaren '40 en '50. Er werden onder meer tegeltjes uit de huiskamer in de keuken herplaatst en er kwam een kleine uitbreiding.

Ook groeven de Van Slootens een deel van de voormalige schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog op die bij een dorpsvernieuwing verdween. "We willen op deze manier Urk een beetje promoten en laten zien dat Urk nog meer te bieden heeft. En omdat de schuilkelder erin zat, dachten we: 'Daar moeten we iets mee doen." De familie Loosman schonk als cadeau nog een oorlogsdetail: twee paar schoenen die ze tussen 1940 en 1945 droegen.



Maximaal zes bezoekers
Omdat 'Ut Kunstige Vissers Ussien' een museum is, mogen er volgens de richtlijnen maximaal 30 personen binnen zijn. Maar dat gaat door de grootte van de woning niet. Daarom is er bepaald dat er maximaal zes personen aanwezig mogen zijn. Wie het museum wil bezoeken, betaalt een paar euro voor een rondleiding.


Familie Loosman

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel