Almeerse sterrenwacht blij met nieuwe data satelliet Gaia

ALMERE • Vr 4 december 2020 | 14:54 • Vrijdag 4 december 2020 | 14:54

De Sterrenwacht van Almere is blij dat de nieuwe 3D-beelden van de Melkweg openbaar worden. Hugo Batema van de Sterrenwacht denkt dat de satelliet Gaia zoveel nieuwe data oplevert dat er de komende tientallen jaren allerlei ontdekkingen gedaan kunnen worden.

Volgens Batema zorgen de waarnemingen van de satelliet ervoor dat wetenschappers een driedimensionale van ons Melkwegstelsel kunnen maken. Terwijl de sterrenwacht zelf door een telescoop alleen een uitvergrote dia ziet. Vanuit de sterrenwacht in Almere lijkt het alsof de sterren vast staan, "terwijl er wel degelijk dynamiek is en verschuiving."

Geïnteresseerden kunnen momenteel niet bij de Sterrenwacht terecht voor informatie of evenementen. Vanwege corona zijn alle activiteiten voorlopig opgeschort.

De satelliet Gaia is uitgerust met ongekend goede camera's. "Hij kan de diameter van een menselijke haar op duizend kilometer afstand meten", zegt Batema. Volgens hem krijgen wetenschappers daardoor een beter beeld van de plekken, de snelheid, de massa en de chemische samenstelling van sterren. Hierdoor kunnen wetenschappelijke theorieën, van bijvoorbeeld Einstein, gecheckt worden op nauwkeurigheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel