'Provincie moet in Den Haag opkomen voor onze boeren'

NOORDOOSTPOLDER • Vr 4 december 2020 | 15:42 • Vrijdag 4 december 2020 | 15:42

De provincie Flevoland moet druk uitoefenen in Den Haag zodat daar een oplossing wordt gevonden voor boeren die in de problemen zijn gekomen door de stikstofregelgeving. Dat zeggen verschillende politieke partijen in de Noordoostpolder.

De Raad van State oordeelde in mei vorig jaar dat het Nederlandse programma om stikstof in kwetsbare natuurgebieden terug te dringen niet voldeed aan alle wetten en regelgeving. Daarmee werd een streep gezet door het Programma Aanpak Stikstof, afgekort tot PAS. Het PAS werd ook door boeren gebruikt, bijvoorbeeld om uitbreiding van een bedrijf mogelijk te maken.

Oplossing blijft voorlopig uit
De uitspraak van de Raad van State heeft voor hen dan ook gevolgen. Het kabinet heeft aangegeven dat voor deze zogeheten PAS-melders een oplossing komt, maar die is er op dit moment nog niet. Dat irriteert de fractie van ChristenUnie-SGP in de Noordoostpolder. "Hoe je ook denkt over het stikstofprobleem en de oplossingen daarvoor, deze boeren hebben volgens de regels gehandeld. Hen valt niets te verwijten!"

De fractie geeft aan dat hun motie waarin ze de provincie vragen in actie te komen wordt gesteund door de VVD, CDA en Politieke Unie. De provincie moet druk uitoefenen op de Minister van Landbouw en zelf een actieve bijdrage leveren aan mogelijke oplossingen.

Op kosten gejaagd
Ook willen de partijen een onkostenvergoeding voor getroffen boeren die nu een hoop informatie moeten aanleveren. "Papieren, berekeningen, opnieuw informatie aanleveren van jaren terug tot nu toe: dit is zo ingewikkeld, dat het zonder adviseur niet mogelijk is. Dat kost veel geld", zo geeft VVD-raadslid Bouke Wielenga aan in het gezamenlijke persbericht. Toon van Steen van de Politieke Unie voegt daaraan toe: "Het gaat ons erom een stevig signaal af te geven voor een groep inwoners in de knel. Daar kan toch niemand tegen zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel