Cel dreigt voor man (82) wegens misbruik kleindochters

LELYSTAD • Za 5 december 2020 | 10:21 • Zaterdag 5 december 2020 | 10:21

Tegen een 82-jarige inwoner van Lelystad is vrijdag drie jaar cel geëist. Hij zou zijn kleindochters jaren geleden meermalen seksueel hebben misbruikt.

De moeder van de meisjes heeft in 2016 aangifte gedaan. Aanvankelijk heeft het Openbaar Ministerie de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Na een klacht van de moeder daarover bij het Hof is het OM gedwongen de zaak toch voor de rechter te brengen. Achteraf gezien terecht, stelt de huidige officier van justitie: hij is overtuigd van het waarheidsgehalte van de aangifte.

Het misbruik zou zijn gebeurd op een kamer in het huis van de grootouders als de familie op bezoek was, of tijdens autoritjes, of een keer in de garage.

Er zijn veel twijfels. De opa heeft volgehouden dat de beschuldigingen allemaal leugens zijn, dat er nooit iets is gebeurd. De moeder van de kinderen, zijn toenmalige schoondochter, zou ze dingen hebben ingefluisterd, omdat ze was verwikkeld in een heftige echtscheiding en zo de macht over haar kinderen wilde krijgen.

Een rechtspsycholoog die zich over de zaak heeft gebogen heeft geconcludeerd dat de verklaringen van de meisjes inconsequent zijn, dat er tegenstrijdigheden in zitten, ook onderling. Maar bovenal dat het politieonderzoek gebrekkig is geweest. Zo zouden agenten tijdens verhoren van de meisjes niet hebben doorgevraagd en suggestieve vragen hebben gesteld.

Verder zou er te weinig onderzoek zijn gedaan naar een groot aantal dingen. Bijvoorbeeld of de indeling van het huis van opa klopt, zoals de meisjes het hebben verteld. Zoiets kan bijdragen tot het waarheidsgehalte van de verklaringen. En een inwonende zoon van de grootouders is niet gehoord. De advocaat van de verdachte vindt het onwaarschijnlijk dat er in het huis met veel aanloop van familie dingen zijn gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen.

Naast de celstraf eiste de officier van justitie ook een contactverbod met de kleindochters voor vijf jaar. Op elke overtreding staat een celstraf van een maand. De meisjes hebben laten weten dat ze bang zijn voor opa, dat hij wraak zou kunnen nemen vanwege de aangifte.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel