Wethouder waarschuwt voor eenheidsworst in jeugdzorg

ZEEWOLDE • Zo 6 december 2020 | 11:49 • Zondag 6 december 2020 | 11:49

Wethouder Winnie Prins van Zeewolde is kritisch over initiatieven van het rijk om de jeugdzorg meer centraal te regelen. In het programma Over Flevoland Gesproken waarschuwt ze voor "eenheidsworst".

Volgens wethouder Prins druist dat in tegen de intentie waarmee de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg vijf jaar geleden werd neergelegd bij de gemeenten. Het is de bedoeling dat gemeenten beter kunnen inspelen op lokale behoeftes door de zorg laagdrempelig te regelen.

Prins ziet niets in de neiging van het kabinet 'om taken toch weer bovenregionaal te maken'. Zo moeten gemeenten nu samen een visie opstellen om de lokale behoefte te laten aansluiten op de regionale zorg. "Elke gemeente heeft haar eigen kenmerken en als je dit toch weer samen moet gaan doen, krijg je meer eenheidsworst. Dat wilden we juist voorkomen met de transformatie."

Wethouder Prins erkent dat de overdracht van de jeugdzorg aan de gemeenten nog niet de beoogde besparingen heeft opgeleverd, waardoor een groot aantal gemeenten in grote financiële problemen komt. "Er is echt veel meer geld nodig", zegt de wethouder daarover.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel