Dorpsvoorzitters willen veiligere buitenwegen

NOORDOOSTPOLDER • Zo 6 december 2020 | 13:19 • Zondag 6 december 2020 | 13:19

De gemeente Noordoostpolder moet eindelijk iets doen aan de onveilige buitenwegen. Dat stelt het 10 Dorpenoverleg, waarin de dorpen in Noordoostpolder verenigd zijn. Volgens voorzitter Hans van Dijke zijn er in alle dorpen zorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de beperkte breedte van de wegen, de snelheid waarmee verkeer rijdt en vooral over het ontbreken van fietspaden en verlichting. Langs de belangrijkste wegen tussen de dorpen liggen fietspaden, maar veel zijwegen hebben geen fietspad.

De dorpen willen dat de gemeente de komende tien jaar de buitenwegen gaat aanpakken. Volgens het 10 Dorpenoverleg is de Noordoostpolder sinds de inpoldering sterk veranderd. De buitenwegen werden toen incidenteel door boeren gebruikt. Tegenwoordig is het op bepaalde momenten van de dag erg druk op de vaak smalle wegen. Auto's kunnen elkaar maar net passeren en fietsers rijden op dezelfde weg als de auto's.

Volgens het 10 Dorpenoverleg is het onder meer gevaarlijk op de Kareldoormanweg en de Lindeweg bij Tollebeek. Ook de met klinkers belegde Voorsterweg bij Marknesse wordt genoemd. Op sommige smallere en gevaarlijke wegen is de snelheid wel al teruggebracht van 80 naar 60 kilometer per uur, maar dit wordt niet aangegeven en er wordt ook nauwelijks op gecontroleerd.

Gebeuren er veel verkeersongevallen?
In september kwam op de Weg van Ongenade nog een 14-jarige fietser om het leven toen die 's ochtends in de schemering werd aangereden door een auto. Het onderzoek naar de precieze toedracht van dit ongeluk loopt overigens nog. Op de buitenwegen raken ook geregeld auto's van de weg. Soms speelt modder daarbij een rol. Met name in de oogsttijd worden de wegen ook intensief door boeren gebruikt en blijft soms modder op de weg achter.

De Partij van de Arbeid en D66 in Noordoostpolder hebben begin november al gevraagd om een inventarisatie van onveilige fietsroutes. De gemeenteraad spreekt maandagavond over het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Ook de situatie op de buitenwegen komt daarbij aan de orde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel