Neersteken glazenwasser en verkrachting meisje: OM eist 4 jaar cel en tbs

ALMERE • Ma 7 december 2020 | 21:12 • Maandag 7 december 2020 | 21:12

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep vier jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een Almeerder (37). Hij wordt verdacht van het neersteken van een glazenwasser en het verkrachten van een minderjarig meisje.

De man stak op 5 maart vorig jaar vanuit het niets een glazenwasser met een mes in zijn borst. Dit gebeurde in de Grace Kellystraat in Almere. De verkrachting zou de dag ervoor hebben plaatsgevonden. De man had een 14-jarig meisje, dat was weggelopen uit een instelling, opgepikt op Utrecht Centraal. Ze had aan de Almeerder gevraagd of ze bij hem mocht slapen, omdat ze geen onderdak had.

Het gerechtshof in Leeuwarden keek maandag naar de zaak. De man is door de rechtbank veroordeeld tot 24 maanden cel en tbs met voorwaarden, de 'lichtere' vorm van tbs. Het OM vond de opgelegde gevangenisstraf te laag, in eerste instantie eiste het OM 5 jaar en tbs. Tbs met dwangverpleging moet herhaling te voorkomen, aldus de aanklager.

Ontkenning misbruik
Het meisje verbleef enkele dagen bij de man. In de laatste nacht zou hij haar een slaapmiddel hebben gegeven en hebben verkracht. Ze heeft bij de politie verklaard dat ze ‘s avonds gekleed op de bank in slaap was gevallen en de volgende ochtend naakt wakker werd in het bed van de verdachte.

Er waren fysieke aanwijzingen dat ze seksueel was misbruikt. Haar bovenbenen zaten onder de blauwe plekken. In zijn slaapkamer is een vibrator gevonden met daarop DNA van het slachtoffer en de verdachte. De Almeerder ontkent het misbruik. Hij zou het meisje geen slaapmiddelen, maar paracetamol hebben gegeven. Hij ontkent ook dat hij wist dat het meisje minderjarig was en dat zij was weggelopen.

Hogere machten
Hij gaf wel toe dat hij de glazenwasser heeft neergestoken. Toen hij het slachtoffer aanviel, zou hij volgens eigen zeggen onder invloed van 'hogere machten' zijn geweest. Het slachtoffer liep onder meer een klaplong op.

De Almeerder is ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) geweest. Deskundigen concluderen dat hij een autisme spectrumstoornis en een bipolaire stoornis heeft. Daarnaast is er sprake van problematisch gebruik van alcohol en cannabis. Zowel het PBC als de reclassering adviseren tbs met voorwaarden. Het OM plaatst grote vraagtekens bij die conclusies. Volgens de aanklager is de Almeerder iemand met een forse psychiatrische problematiek en is het gevaar op herhaling groot.

Het hof doet op 21 december uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel