Wethouder Uitdewilligen (NOP)
Schokland 25 jaar werelderfgoed
Huis aan huis worden woensdag in Noordoostpolder gratis ansichtkaarten over Schokland verspreid. De gemeente viert hiermee het feit dat het 25 jaar geleden is, dat Schokland de status UNESCO Werelderfgoed kreeg. Schokland schaarde zich daarmee in de lijst van de Taj Mahal, het Great Barrier Reef, Stonehenge, Vaticaanstad, de Acropolis in Athene en de Toren van Pisa.
In eerste instantie wilde de gemeente dit jubileum met een ontbijt voor de inwoners op het voormalige eiland grootscheeps vieren. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De kaarten worden aangeboden door Museum Schokland, Het Flevo-landschap en de gemeente Noordoostpolder. Wethouder Marian Uitdewilligen: "Schokland is het eerste UNESCO Werelderfgoed van Nederland. Een unieke status die aangeeft hoe bijzonder dit voormalige eiland in de Noordoostpolder is. Wij zijn trots op dit archeologische monument met al haar bodemschatten. Waar eeuwenlang mensen woonden, altijd in strijd met het water."
Schokland kwam een kwart eeuw geleden in beeld, omdat Nederland nog geen werelderfgoed had. Het ministerie vroeg provinciaal archeologen om ideeën aan te dragen voor de lijst van Unesco. De Flevolandse archeoloog stelde toen Schokland voor. Want de kavels waar archeologische schatten in de grond zaten waren al beschermd. Dus werd er ingezet op Schokland.
Archeoloog Robert van Dierendonck werd ingevlogen om het rapport te schrijven, waarmee Nederland in aanmerking wilde komen. Onder grote tijdsdruk schreef Van Dierendonck 'Schokland and Surroundings, symbol of the Dutch Battle against Water'. Daarop werd het gebied door medewerkers van UNESCO bezocht en ontving Schokland de status werelderfgoed. Schokland is een bijzonder eiland. Er zijn sporen van mensen gevonden van 10.000 jaar voor Christus. Het eiland heeft lange tijd symbool gestaan voor de strijd tegen het water, die overigens in 1859 werd verloren. Toen besloot de koning het eiland te ontruimen.
Groots werd de toekenning van werelderfgoed destijds niet gevierd. Medewerkers van UNESCO, de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en ministerie hieven het glas en daar bleef het bij. Meer bekendheid kreeg Schokland toen prins Willem-Alexander en Máxima het voormalige eiland aandeden tijdens hun kennismakingstournee door Nederland in 2001. Het bezoek was niet zonder incident. Een student sprong ineens voor Máxima om haar een zoen te geven. Hij werd op zijn beurt besprongen door beveiligers.
In 2003 was Willem-Alexander er weer. Nu om symbolisch een waterpomp aan te zetten om verdroging van het eiland tegen te gaan.
Miljoenen voor Schokland
Het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland en Flevo-Landschap trekken samen bijna 27 miljoen euro uit om het werelderfgoed in stand te houden en te verfraaien. Het geld is bedoeld om in de komende jaren de archeologische vindplaatsen rond Schokland veilig te stellen, om nieuwe natuur en toeristische voorzieningen aan te leggen.
Reportage
Rond de kerstdagen en de jaarwisseling zendt Omroep Flevoland uitgebreide reportages uit waarin de vele aspecten rond Schokland aan de orde komen. De historie, de beroemde nazaten en de toekomst worden daarin uitgebreid belicht.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Tweede Kamer wil helder plan hoe kabinet de Lelylijn wil betalen
FLEVOLAND • Do 24 april • Donderdag 24 aprilHet kabinet moet met een "geloofwaardig pad" komen over hoe zij de Lelylijn voor 2050 wil betalen en aanleggen. Die oproep doen de ChristenUnie, CDA en GroenLinks/PvdA in een motie, die ze donderdagochtend...
-
Juwelier jaagt overvallers weg met hete koffie
ALMERE • Do 24 april • Donderdag 24 aprilEen juwelier in Almere Centrum heeft donderdag rond 10.45 uur een overval op zijn winkel kunnen voorkomen. Hij gooide met hete koffie naar twee overvallers, die daarna gelijk op een scooter op de vlucht...
-
Voedselbank Lelystad zit al weken zonder Facebook-pagina
LELYSTAD • Do 24 april • Donderdag 24 aprilDe Facebook-pagina van de voedselbank in Lelystad is al een paar weken geblokkeerd door Facebook zelf. Het techbedrijf denkt namelijk dat de pagina een vervalsing is van de Facebook-pagina van de landelijke...