Schipper KNRM: kotter zonk binnen een minuut

URK • Wo 9 december 2020 | 11:25 • Woensdag 9 december 2020 | 11:25

De Urker kotter UK-171 is woensdagochtend op de Noordzee omgeslagen en gezonken. De bemanning is gered. Waardoor het schip is omgeslagen is nog onbekend. Het vermoeden bestaat dat de netten van het schip ergens achter zijn blijven haken.

Schipper Boudewijn Stal van de reddingboot Koning Willem I sprak de bemanningsleden van de UK-171 en hoorde dat de kotter slagzij maakte en heel snel zonk. "Binnen een minuut". De schipper die gestationeerd is op Schiermonnikoog kreeg rond 10:00 uur een melding met prioriteit één: "dan zet je alles in wat je hebt". Meerdere reddingsboten gingen naar de plek waar de kotter was gezonken. De drie opvarenden van de UK-171 konden in een reddingvlot stappen en werden niet veel later opgepikt door een andere kotter, de Tholen 10. Dit vissersschip was in de buurt.

Volgens Stal heeft de bemanning de veiligheidsinstructies goed opgevolgd. De omstandigheden waren gunstig, aldus de schipper: "het was het heiig, maar kalm weer. De zee was glad. Bovendien had een van de bemanningsleden een mobiele telefoon bij zich. Dat hielp ook mee." De opvarenden kregen droge kleding van de bemanning van de kotter uit Tholen en zijn later aan land gebracht. Volgens de Kustwacht maken de drie bemanningsleden het naar omstandigheden goed.

De UK-171 ligt op enkele tientallen meters diepte. De plek van het schip is gemarkeerd om te voorkomen dat andere schepen in de problemen komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel