Nieuw plan voor woningbouw locatie Flevomanege

DRONTEN • Do 10 december 2020 | 10:32 • Donderdag 10 december 2020 | 10:32

De gemeente Dronten, projectontwikkelaar Trebbe en de stichting Flevomanege hebben een intentie-overeenkomst gesloten over de herontwikkeling van de locatie van de manege aan De Zuid. Hiermee komt de weg vrij voor de bouw van woningen.

Over de herontwikkeling is sinds 2003 gesproken, maar de plannen kwamen steeds niet rond. Nu is afgesproken dat de manege verhuist en het gebied inclusief de omliggende weiden beschikbaar komt voor woningbouw.

De definitieve doorgang hangt af van de uitwerking. In het eerste kwartaal van volgend jaar gaat de gemeente in gesprek met omwonenden en de gemeenteraad. De raad heeft vorig jaar aangegeven nauw betrokken te willen zijn bij de ontwikkeling van het gebied, omdat dit een beeldbepalende plek is als entree van de zuidkant van Dronten.

Als de raad in juli de criteria voor het plan heeft vastgesteld, kan Trebbe een concreet ontwerp uitwerken. Voorwaarde is dat er draagvlak is voor het plan, zegt wethouder Roelof Siepel. Hij is optimistisch dat het nu wel lukt. Trebbe hoopt eind 2022 te kunnen bouwen, met de oplevering in 2023. Er zouden ongeveer 150 woningen kunnen komen in een mix van doelgroepen, waaronder senioren.

Manege naar Wisentweg
Er is afgesproken dat de Flevomanege verhuist naar de Wisentweg. Het plan is om hier een 'paardenboulevard' te realiseren samen met het Paardencentrum Dronten en de Aeres Hogeschool. Paardenhouderij, onderwijs, sport en onderzoek kunnen dan op één plek worden geconcentreerd.

De Flevomanege heeft al een bouwvergunning voor de nieuwe locatie, zegt Gert Naber. Hij hoopt volgend jaar te beginnen, maar de schop gaat pas echt de grond in als de gemeenteraad ook de plannen voor De Zuid heeft goedgekeurd. Naber is hoopvol, nadat hij eerder de raad al heeft bijgepraat over de plannen en hierbij een positieve houding waarnam.

Verder bekijkt de manege of de plannen nog weer moeten worden geactualiseerd, want het ontwerp voor de nieuwbouw is inmiddels acht jaar oud. In dat plan heeft de manege geen eigen stalling meer, maar wordt de ruimte gebruikt van het Paardencentrum. Centraal in het plan staat een accommodatie, die geschikt is voor wedstrijden.

De Flevomanege kan de nieuwbouw realiseren uit de verkoop van de grond aan De Zuid. In 2016 zei de manege te verwachten dat de grond 2,5 miljoen euro zou opbrengen. Trebbe heeft de grond al gekocht, maar noch de gemeente noch de manege en Trebbe willen zeggen hoeveel er is betaald.

Voor eerdere plannen voor De Zuid was er wel steeds interesse bij projectontwikkelaars, maar zij haakten keer op keer af omdat de gemeente te strenge voorwaarden zou stellen. Ook ging een ontwikkelaar failliet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel