Sluiting veiligheidsmuseum PIT 'betreurenswaardig'

ALMERE • Do 10 december 2020 | 17:26 • Donderdag 10 december 2020 | 17:26

Het is teleurstellend en erg jammer dat veiligheidsmuseum PIT in Almere de deuren eind volgend jaar gaat sluiten. Dat zeggen diverse politieke partijen in de stad. Sommige partijen zijn verrast en zagen het niet aankomen.

Na jaren voorbereiding ging PIT in 2014 aan het Schipperplein in het stadcentrum open. In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis en het werk van de hulpdiensten. Zo zijn er oude politie- en brandweerwagens te zien en krijgen bezoekers uitleg over het dagelijks werk van hulpverleners.

Om verschillende redenen heeft het Nationaal Veiligheidsinstituut, waar het museum onder valt besloten dicht te gaan. Bij de oprichting is er uitgegaan van een periode van tien jaar, inclusief de voorbereiding. Die eindigt eind volgend jaar. Op dat moment stoppen dan de subsidies en loopt het huurcontract van het gebouw af.

Meer cultuur in de stad is nodig
Al jaren pleiten politieke partijen in Almere voor meer culturele instellingen in de stad. Volgens hen groeit Almere hard en daar horen meer culturele instellingen bij. Jan Lems van D66: "Ik was onaangenaam verrast. PIT hoort er toch bij in Almere. Het is één van de weinige musea die wij hebben."

Ook de Partij voor de Dieren zag het niet aankomen. Jesse Luijendijk: "Een groot verlies. Almere is niet al rijk bedeeld met musea. PIT past echt goed bij een jonge stad als Almere. Het was populair bij de jeugd. Het was laagdrempelig en het hielp bij de positieve beeldvorming rondom respect en de waardering van onze hulpdiensten." Ook Leefbaar Almere, VVD, SP, PvdA en GroenLinks vinden het teleurstellend dat PIT verdwijnt.

Voorspelbaar
De PVV vindt het zonde voor Almere dat PIT de deuren sluit. Fractievoorzitter Toon van Dijk wijst erop dat museum De Paviljoens ook al uit de stad is verdwenen. Hij vindt het wel voorspelbaar: "Wij hebben bij aanvang van PIT al gewaarschuwd voor een onrendabele exploitatie. We hadden al voorzien dat de bezoekersaantallen die het college aan ons voorschotelde, niet gehaald zou worden. Dat leidt er uiteindelijk toe dat een zwaar gesubsidieerd museum het na zo veel jaren niet haalt."

Diverse partijen realiseren zich dat de gemeente Almere weinig te zeggen heeft over de toekomst van PIT, maar willen wel dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek gaat met het Nationaal Veiligheidsinstituut om te kijken of het museum in Almere kan blijven bestaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel