PvdA: zet 'winst' op grondverkopen in voor bouw meer huizen

ALMERE • Vr 11 december 2020 | 12:01 • Vrijdag 11 december 2020 | 12:01

Er kunnen in Almere naar schatting enkele tientallen woningen meer worden gebouwd, als de gemeente de extra opbrengsten uit grondverkoop besteedt aan de bouw van huizen. Nu wordt dat geld in de algemene reserves gestopt.

Dat stelt de Partij van de Arbeid in Almere, die hiervoor komende donderdag samen met de Partij voor de Dieren een motie indient tijdens de Politieke Markt. Volgens de PvdA profiteert de gemeente van de hogere grondprijzen en de vraag naar kavels om te bouwen. Hierdoor krijgt de gemeente naar schatting enkele tientallen miljoenen euro's extra binnen, zegt raadslid Erik Theunissen. Ter illustratie: volgens de jaarrekening heeft de gemeente vorig jaar 32,2 miljoen euro aan grondverkoop verdiend.

'Betaalbaar bouwen'
Gewoonlijk vloeien de inkomsten uit de grondverkoop naar het grondbedrijf van de gemeente en komt vervolgens een deel in de reserves terecht. PvdA en PvdD willen hiervan nu een deel gebruiken om meer betaalbare woningen te kunnen bouwen. Dat kunnen sociale huur- en koopwoningen zijn, maar ook huizen die mensen volgens het concept 'Ik bouw betaalbaar in Almere' zelf realiseren.

Koppeling maakt huis duur
In Almere is de grondprijs gekoppeld aan de prijs van woningen. Omdat woningen al jaren achter elkaar veel duurder worden, is de grondprijs volgens de PvdA zo hoog geworden dat het niet meer mogelijk is om een woning te bouwen in de categorie 'betaalbaar'. Dat zijn woningen tot 200.000 euro.
De 'Almeerse methode' maakt ook huurwoningen in de vrije sector duurder, want hoe hoger de grondprijs hoe hoger de huur wordt.

Steun
Door geld uit de grondverkopen in te zetten voor meer betaalbare huizen wordt de druk op de markt iets minder, is de gedachte van de motie. Volgens Theunissen heeft het voorstel de steun van de SP en staat de VVD er 'sympathiek' tegenover. De raad bespreekt het plan donderdagavond eerst in de zogeheten carrousel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel