Meerderheid voor MFA Botter zonder kerk

LELYSTAD • Ma 14 december 2020 | 18:51 • Maandag 14 december 2020 | 18:51

Er is een meerderheid in de Lelystadse gemeenteraad voor een beperkte multifunctionele accommodatie (MFA) in de wijk Botter zonder de kerk van Het Anker.

De coalitiepartijen VVD, Inwonerspartij, Leefbaar Lelystad, SP en Mooi Lelystad hebben gezamenlijk een amendement opgesteld. Dat krijgt ook de steun van de PVV en de PvdA. Het voorstel wordt dinsdagavond ingediend in de raadsvergadering.

Het amendement gaat uit van nieuwbouw van de christelijke basisschool De Schakel en kinderopvang Go!, aangevuld met een uitgebreide gymzaal, een ruimte voor Welzijn Lelystad en een consultatiebureau. Wel moet eerst helder zijn dat dit zonder bezuinigingen op andere terreinen kan worden gerealiseerd. Lukt dat niet, dan kan de raad later alsnog kiezen voor de sobere versie met alleen een nieuwe school, gymzaal en kinderopvang.

Mooi Lelystad en de PVV pleitten vorige week nog voor een sporthal in plaats van een gymzaal, omdat een hal meer mogelijkheden biedt voor wedstrijden. Dat is in het laatste voorstel aangepast in een 'gymzaal 1.3', ofwel een iets grotere zaal die geschikt is voor verenigingen.
Door het integraal kindcentrum aan te vullen met een consultatiebureau en ruimtes voor Welzijn Lelystad, kan het dienst doen als multifunctionele voorziening. Daar is in de Botter en de omliggende wijken veel behoefte aan, omdat zo'n voorziening daar nu niet is.

Met kerk in gesprek gaan over nieuwbouw elders
Er is dus geen meerderheid voor een plan voor een brede MFA, waarin kerkgemeenschap Het Anker meedoet. Die wilde hieraan ook meebetalen. Het college van B en W is tegen deelname van een kerk, omdat dit op juridische en financiële risico's kan stuiten. Verder komt de neutraliteit van de gemeente in gevaar als het gaat om de scheiding tussen kerk en staat.

De PvdA heeft zich steeds uitgesproken voor deelname van Het Anker, maar gaat nu toch mee met het amendement. Volgens raadslid Bahreddine Behlaj is duidelijk dat een ander voorstel van ChristenUnie onvoldoende steun krijgt. De PvdA stemt nu voor het amendement van de coalitie, zodat in elk geval wordt ingezet op een MFA met zoveel mogelijk voorzieningen.

De indieners van het amendement vinden wel dat de gemeente in overleg moet treden met Het Anker over nieuwbouw van de kerk. Die wil na veertig jaar het bestaande gebouw in het Karveel verkopen, omdat dit niet meer voldoet aan de huidige eisen. Het college moet in gesprek gaan over nieuwbouw elders, op voorwaarde dat de kerk dit zelf financiert.

Het Anker zei onlangs dat samenwerking met andere organisaties binnen de MFA Botter de voorkeur heeft. Als dat niet kan, moet de kerk eerst intern in gesprek over een alternatief. Dat kan nieuwbouw op de plek van het huidige kerkgebouw zijn, maar misschien ook elders in de stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel