Premier Rutte: Nederland gaat in ieder geval vijf weken op slot

FLEVOLAND • Ma 14 december 2020 | 19:17 • Maandag 14 december 2020 | 19:17

Nederland gaat in ieder geval vijf weken op slot. Dat zei premier Rutte maandagavond in een tv-toespraak over nieuwe coronamaatregelen. De lockdown is volgens Rutte nodig om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Vanaf dinsdag gaan vrijwel alle publiek toegankelijke ruimtes dicht. Dat geldt voor onder andere musea, theaters, pretparken, dierentuinen, casino’s, sauna’s en accommodaties voor binnensport. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Horecavoorzieningen waren al dicht en blijven dat de komende weken.

Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en tankstations. Mensen met een contactberoep zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders mogen niet aan het werk. Alleen mensen met medische contactberoepen mogen hun beroep blijven uitoefenen.

Onderwijs
Scholen gaan vanaf woensdag dicht en gaan digitaal les geven. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens, en voor kwetsbare kinderen. De kinderopvang gaat dicht. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang.

Sport
Alle binnensportlocaties gaan dinsdag voor een periode van vijf weken dicht. De sportscholen, zwembaden en sporthallen moeten hun deuren sluiten. Buiten kan wel gesport blijven worden, zei Rutte in zijn speech. "Vanaf 18 jaar geldt een maximum van twee personen, die 1,5 meter afstand moeten houden. Maar geen teamtraining, geen wedstrijden, geen groepslessen en geen competitie. Een rondje in je eentje hardlopen of fietsen kan altijd en is ook aan te raden."

Reizen
Het kabinet raadt ook wintersportvakanties in het voorjaar af. Volgens Rutte geldt nu een negatief reisadvies tot half maart. Eerst adviseerde het kabinet alleen tijdens de kerstvakantie niet naar het buitenland te gaan.

Kerst
Ook de feestdagen zullen er dit jaar heel anders uitzien, zegt Rutte. "Kerst blijft helaas sober". Er mogen dan thuis maximaal drie mensen van buiten het gezin op bezoek komen. Buiten de kerstdagen zijn dat er niet meer dan twee. "We hebben geen keus", zegt de premier. "Het aantal contactmomenten moet omlaag."

In de week van 12 januari maakt het kabinet bekend wat er vanaf 19 januari gaat gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel