Taakstraf voor Urker die aan burgemeester 'Ik maak je af' stuurde

URK • Vr 18 december 2020 | 12:21 • Vrijdag 18 december 2020 | 12:21

Een 19-jarige inwoner van Urk heeft vrijdag een taakstraf van 50 uur gekregen voor het beledigen en bedreigen van de burgemeester van Urk. Via Facebook Messenger stuurde hij op zaterdag 5 december forse beledigingen en de woorden 'Ik maak je af' aan burgemeester Cees van den Bos.

De Urker werd dezelfde nacht nog aangehouden. Hij verklaarde dat hij aangeschoten was toen hij de berichten aan Van den Bos stuurde. Hij was kwaad geworden toen hij beelden voorbij zag komen van vrienden die werden aangehouden tijdens rellen op Urk. Volgens de man had hij niet echt kwaad in de zin en was zijn daad 'dom', maar de politierechter vond dat geen excuus. "Iemand die bedreigd wordt, weet dat niet", aldus de rechter.

Op het moment dat de berichten verstuurd werden zat burgemeester Van den Bos in crisisberaad. Dit vanwege de rellen bij het Wilhelminapark op Urk die op dat moment al voor het derde weekend op rij plaatsvonden. Volgens de officier is het de 19-jarige man kwalijk te nemen dat hij het werk van de burgemeester met zijn berichten wilde beïnvloeden. De officier wilde naast de taakstraf een week voorwaardelijke celstraf om als stok achter de deur te houden.

De politierechter hield het bij de taakstraf. Een geldboete, die meestal wordt opgelegd voor bedreigingen, zou volgens de rechter geen recht gedaan hebben aan de omstandigheden.

Volgens het OM hoeft de veroordeelde zes uur taakstraf niet uit te voeren omdat hij drie dagen in voorarrest heeft gezeten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel