Antonius Ziekenhuis sluit deel operatiekamers

FLEVOLAND • Vr 18 december 2020 | 17:40 • Vrijdag 18 december 2020 | 17:40

Het Antonius Ziekenhuis, met vestigingen in Sneek en Emmeloord, heeft te maken met een toenemend aantal coronapatiënten. Daarom worden vier van de zes operatiekamers in Sneek vanaf maandag gesloten. Dat heeft tot gevolg dat 70 procent van de geplande operaties wordt uitgesteld.

Net als bij andere ziekenhuizen in Nederland is de druk op de zorg in het Antonius Ziekenhuis hoog. Er is de laatste tijd een flinke toename van coronapatiënten uit de regio en daarbuiten. Het verder afschalen van de normale zorg is dan ook nodig om te zorgen voor meer bedden en meer zorgpersoneel voor coronapatiënten. Ook hoopt het ziekenhuis op deze manier de druk op het zorgpersoneel niet verder op te laten lopen. "Verschillende van hen verschuiven vrije dagen of laten ze tijdelijk vervallen om het rooster rond te krijgen", laat het ziekenhuis weten.

De specialist beoordeelt of een operatie noodzakelijk is of medisch verantwoord kan worden uitgesteld. Patiënten van wie een operatie uitgesteld wordt, krijgen persoonlijk bericht van de desbetreffende polikliniek.

Spoedzorg en afspraken op poliklinieken gaan door
Een deel van de operaties en afspraken op de poliklinieken van het Antonius gaan wel door. In het ziekenhuis zelf of via beeldbellen. Oncologische behandelingen, spoedzorg, verloskundige zorg en zorg die niet kan wachten blijven ook gewoon doorgaan.

Meer druk op Flevoziekenhuis
Ook in het Flevoziekenhuis in Almere loopt de druk op de zorg op. Een woordvoerder laat weten dat daar de zorgcapaciteit voor coronapatiënten inmiddels opgeschaald is. "Het ziekteverzuim onder medewerkers is iets gedaald. Dat geeft wat ruimte. Maar we houden rekening met een mogelijke verdere toename van patiënten richting de kerstdagen. Het is nog steeds alle hens aan dek en er wordt veel gevraagd van onze mensen. Er worden extra diensten gedraaid, maar dat is op basis van vrijwilligheid", aldus een woordvoerder.

Het Flevoziekenhuis benadrukt dat de lockdown geen gevolgen heeft voor afspraken in het ziekenhuis. Mocht een behandeling of gesprek niet door kunnen gaan, worden de patiënten daarvan op de hoogte gebracht. "Spoedoperaties, oncologische zorg, geplande keizersneden en andere acute zorg gaat altijd door. Voor minder spoedeisende operaties kan de wachttijd op dit moment oplopen", aldus het ziekenhuis.

St Jansdal: 'Situatie onder controle'
Het ziekenhuis St Jansdal met locaties in Lelystad en Harderwijk laat desgevraagd weten dat ook daar een toename te zien is wat betreft het aantal coronapatiënten. Het ziekenhuis heeft nog geen verloven van personeel in moeten trekken. "Alles is onder controle en ons personeel heeft de rust hard nodig", aldus een woordvoerder. Toch kan er geen garantie gegeven worden dat dat de komende tijd zo blijft. "De situatie kan van de ene op de andere dag veranderen", aldus een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel