Extra geld provincie nodig voor afronden eerste deel Marker Wadden

FLEVOLAND • Di 22 december 2020 | 12:10 • Dinsdag 22 december 2020 | 12:10

De provincie wil een miljoen euro bijdragen aan de afronding van de eerste fase van de Marker Wadden. De nieuw aangelegde eilandengroep in het Markermeer is al voor een groot deel klaar, maar om de plannen compleet te maken, moeten nog twee extra eilanden en een vaargeul worden aangelegd.

Het Rijk stelde hiervoor in het najaar al 10 miljoen euro beschikbaar en Natuurmonumenten wil een miljoen meebetalen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat Flevoland ook moet meebetalen, omdat de Marker Wadden van betekenis zijn voor toerisme en recreatie. Dit zou de afgelopen tijd uit de bezoekersaantallen en belangstelling uit binnen- en buitenland al ruimschoots zijn gebleken.

Met de aanleg van twee extra eilanden en een vaargeul zal de omvang van de archipel toenemen van 900 tot maximaal 1.200 hectare. De vaargeul wordt verstevigd, zodat deze niet snel weer dichtslibt met zand.

Volgens de provincie zijn de extra eilanden en de vaargeul essentieel voor het verbeteren van het ecosysteem en de waterkwaliteit in het Markermeer. Daarvoor moeten in het gebied verschillende soorten leefomgevingen voor dieren komen, zoals natuurlijke oevers, moeras en moerasbos, dieptes en ondieptes. In het Markermeer is volgens de provincie in totaal nog 3500 hectare aan eilanden en ondieptes nodig.

De provincie droeg in het verleden al 6,5 miljoen euro bij aan de Marker Wadden. In totaal kostte de aanleg tot nog toe zo'n 70 miljoen euro. Provinciale Staten hebben eerder bepaald dat er meer geld naar de Marker Wadden mag als de ecologische effecten van de aanleg zichtbaar worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel