Schokland 25 jaar Werelderfgoed - De aanvraag

SCHOKLAND • Ma 28 december 2020 | 9:55 • Maandag 28 december 2020 | 9:55

Het is 25 jaar geleden dat Schokland de status Unesco Werelderfgoed kreeg. Vanwege dat jubileum besteedt Omroep Flevoland de komende dagen extra aandacht aan het voormalige eiland. Dat Schokland zich Unesco Wereldergoed mag noemen, is mede te danken aan archeoloog Robert van Dierendonck. Hij schreef het rapport waardoor het dorpje in Noordoostpolder de titel kreeg. "Nederland had twintig jaar stilgezeten, landen als Algerije en Cuba hadden al werelderfgoed terwijl Nederland nog niets had", aldus Van Dierendonck.

Van Dierendonck is al 22 jaar niet meer op Schokland geweest. Hij werkt tegenwoordig als provinciaal archeoloog in de provincie Zeeland. De aanvraag tot Unesco Werelderfgoed schreef hij een kwart eeuw geleden onder grote tijdsdruk: "Ik ben vier weken lang van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan het schrijven geweest aan het rapport. Ik kreeg alle middelen en mensen tot mijn beschikking om op tijd klaar te zijn."

In het rapport staat de eeuwenlange strijd tegen het water centraal. "De strijd begint al in de prehistorie als de jager-verzamelaars hier leven op rivierduinen van de Overijsselse Vecht die door het gebied stroomt. Telkens weer moeten bewoners vluchten en zich aanpassen aan het oprukkende water. Met de inpoldering van Noordoostpolder lijkt deze strijd gewonnen, maar door de opwarming van de aarde is deze strijd actueler dan ooit", vertelt Van Dierendonck.

"Als je Unesco Werelderfgoed bent, dan behoor je tot de top van de wereld", aldus Van Dierendonck. Toch vindt de archeoloog dat er veel te weinig met deze status van Schokland gebeurt. "Als je kijkt naar Kinderdijk, daar kun je de molens niet zien door de bussen met Chinezen. De benutting van Schokland laat wat dat betreft nog te wensen over."

Robert van Dierendonck is trots op het schrijven van het rapport. "Het is één van de hoogtepunten in mijn carrière, ik denk dat er weinig mensen zijn die kunnen zeggen dat ze een rapport hebben geschreven voor een werelderfgoedmonument."

Schokland
In 1995 kreeg Schokland de status Unesco Werelderfgoed en behoort sindsdien tot de lijst waarop ook de Taj Mahal, het Great Barrier Reef, Stonehenge, Vaticaanstad, de Acropolis in Athene en de Toren van Pisa staan. Het voormalige eiland kreeg de status omdat er sporen gevonden waren dat er 10.000 jaar voor Christus al mensen woonden, het eiland een symbool was van de Nederlandse strijd tegen het water en op last van de koning in 1859 werd ontruimd.

Het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland en Flevo-Landschap trekken samen bijna 27 miljoen euro uit om het werelderfgoed te behouden. Het geld is bedoeld om in de komende jaren de archeologische vindplaatsen rond Schokland te behouden en om nieuwe natuur en toeristische voorzieningen aan te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel