Urker vissers mogen toch de Britse wateren in

URK • Vr 1 januari 2021 | 10:38 • Vrijdag 1 januari 2021 | 10:38

De Urker vissers mogen vanaf 1 januari toch vissen in Britse wateren. Dat meldt de NOS. Het was lange tijd onzeker of dat wel meteen na de ingang van de Brexit zou mogen, omdat er nog vergunningen verstrekt moesten worden.

Er was een lijst naar Engeland gestuurd met 1.800 Europese schepen die toegang wilden tot de Britse wateren. Die moest eerst goedgekeurd worden voor de vergunningen uitgegeven konden worden.

Donderdagavond werd duidelijk dat de lijst goedgekeurd is. "Dat betekent dat vissers die zich hadden aangemeld vrijdag een vergunning opgestuurd krijgen", zegt directeur Pim Visser van de vereniging van kottervissers VisNed tegen de NOS.

Vissers op zee hoeven nu niet te stoppen
VisNed is blij met het nieuws. Vissers die donderdag aan de wal lagen, konden vrijdag gewoon uitvaren. Vissers die al op zee waren, hoeven nu niet te stoppen bij de grens van de Britse wateren. De enige uitzondering zijn schepen met pulstuig aan boord. De directeur van VisNed heeft berichten gekregen waardoor hij er voor 99,9 procent zeker van is dat deze vaartuigen niet worden toegelaten tot het Britse watergebied.

Handelsakkoord
Per 1 januari is het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk van kracht. In deze Brexitdeal is vastgelegd dat het recht van vissers uit EU-landen om in Britse wateren te mogen vissen, is ingeperkt. Wie zonder toestemming van Engeland toch in die wateren gaat vissen, riskeert een boete.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel