Boete voor piloot die met deelnemers 'Het perfecte plaatje' rondvloog

FLEVOLAND • Vr 8 januari 2021 | 11:09 • Vrijdag 8 januari 2021 | 11:09

Een 55-jarige piloot heeft een geldboete gekregen omdat hij boven Flevoland in een vliegtuig vloog waaruit door BN'ers foto's werden gemaakt, terwijl dat niet mocht. De foto's werden gemaakt in het tv-programma 'Het perfecte plaatje'.

De piloot heeft een boete opgelegd gekregen van in totaal 1.700 euro, waarvan 950 euro voorwaardelijk. Het bedrijf waarvoor hij vloog, kreeg een boete van 4.250 euro, waarvan 2.500 euro voorwaardelijk.

De vluchten
Op 26 september 2018 maakten drie piloten van het bedrijf samen met vier BN'ers als passagiers een vlucht in speciale lichtgewichtvliegtuigen. Ze vlogen in het luchtruim boven Lelystad, het IJsselmeer en Noordoostpolder. Jim Bakkum, Patty Brard, Ryanne van Dorst en Herman den Blijker waren de vier kandidaten die op dat moment nog in de strijd waren.

Tijdens de vlucht moesten de kandidaten foto's maken terwijl in formatie werd gevlogen. Deze foto's werden vervolgens gebruikt in het tv-programma ‘Het perfecte plaatje’. De piloot die nu beboet is, was gezagvoerder van één van de toestellen en regelde de vluchten van tevoren met de tv-producent.

Fotografievluchten met dit toestel niet toegestaan
Met het gebruikte type vliegtuig is zogenoemd luchtwerk niet toegestaan, zoals vluchten met een fotografisch of commercieel doel.

De verdediging vindt dat onder luchtwerk wordt verstaan dat je geen foto's mag maken van objecten op de grond, maar wel van elkaar in de lucht. De politierechter oordeelt daar anders over. Het doel van de vluchten was om te fotograferen, vindt de rechter. Er was dus sprake van luchtwerk en dat is verboden met dit type vliegtuig.

Naast dat de vluchten voor 'Het perfecte plaatje' eigenlijk niet hadden gemogen, werd dezelfde fout een jaar later nog een keer gemaakt. Ook toen werd er met drie toestellen gevlogen speciaal voor luchtfotografie. Daarbij waren de gebruikte vliegtuigen ook iets te zwaar beladen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel