Provincie heeft veel kritiek op plan voor Urker bedrijventerrein

URK • Vr 8 januari 2021 | 16:47 • Vrijdag 8 januari 2021 | 16:47

De provincie Flevoland heeft veel kritiek op het ontwerpbestemmingsplan van de gemeente Urk voor het toekomstige bedrijventerrein Port of Urk. Dat binnendijkse terrein wordt 100 hectare groot en is gepland aan de zuidkant van Urk, langs de Domineesweg. Het nieuwe industriegebied is erg belangrijk omdat Urk kampt met ruimtegebrek voor ondernemers. Bovendien maakt het bedrijventerrein onderdeel uit van de plannen voor een grote buitendijkse haven bij Urk.

Maar het bestemmingsplan dat de gemeente nu voor het industrieterrein heeft gemaakt voldoet in meerdere opzichten niet aan de eisen. Dat valt op te maken uit een kritische brief van de provincie aan de gemeente. De gemeente wil het verkeer bijvoorbeeld via drie wegen van en naar het bedrijventerrein leiden, maar daarbij is te weinig aandacht besteed aan doorstroming en verkeersveiligheid.

Vleermuizen en stikstof
Ook moet de gemeente duidelijk maken dat het nieuwe bedrijventerrein geen directe concurrentie vormt voor andere industrieterreinen zoals die in de Noordoostpolder. Tot slot heeft de gemeente Urk in het bestemmingsplan te weinig oog voor de gevolgen voor de natuur. Volgens de provincie moet de gemeente vooral meer aandacht besteden aan de situatie rond vleermuizen en stikstof.

Eerst verbeteren, dan vaststellen
De gemeente Urk moet met de kritiek van de provincie aan de slag, voordat de gemeenteraad het bestemmingsplan kan vaststellen.

Overigens werken de provincie en de gemeente al jarenlang nauw samen aan de plannen voor het gebied ten zuiden van Urk. De provincie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de buitendijkse haven, de gemeente ontwikkelt het naastgelegen bedrijventerrein.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel