VVD-wethouder Sparreboom stapt op

LELYSTAD • Di 12 januari 2021 | 15:14 • Dinsdag 12 januari 2021 | 15:14

De Lelystadse VVD-wethouder Janneke Sparreboom legt haar functie met ingang van morgen neer. Dat heeft ze dinsdagmiddag gemeld in een brief aan de gemeenteraad.

In de brief geeft ze aan dat het afgelopen jaar voor haar 'heftig en ingewikkeld' is geweest. Met de sporen die dat heeft achtergelaten, acht zij de tijd gekomen om de functie van wethouder neer te leggen en een andere weg in te slaan, aldus de gemeente in een persbericht.

Sparreboom wil geen verdere toelichting geven, maar de heftige periode waarnaar zij verwijst heeft betrekking op de collegecrisis van 2020. De coalitie van VVD, PvdA, D66, InwonersPartij, ChristenUnie en SP viel toen uit elkaar.
Na het overlijden in juni van haar SP-collega John van den Heuvel was Sparreboom het enige lid van het vorige college dat na de zomer toetrad tot het nieuwe college. Kort daarna vertrok haar partijgenoot en burgemeester Ina Adema. Dit bracht extra verantwoordelijkheden voor haar mee.

Druk vanuit raad en eigen partij
Daarnaast stond Sparreboom geregeld onder druk van de raad en haar eigen partij, die collegevoorstellen afwees of grondig aanpaste. Recent gebeurde dat nog met een voorstel voor de vernieuwing van het stationsgebied, dat de VVD grondig wenste aan te passen.
Tijdens de behandeling van de begroting in november stemde de raad zonder verzet van Sparreboom de subsidie aan City Marketing Lelystad weg, waarvoor het college eerder altijd had gevochten.
Begin vorig jaar sneuvelden de collegeplannen voor exclusieve woningbouw in het gebied Noordzoom.

Sinds 2014 wethouder
Sparreboom is sinds 2018 als wethouder verantwoordelijk voor Economische Zaken, Wonen en het Stadshart. Daarvoor was zij vanaf 2014 wethouder Gezondheidszorg, Cultuur en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daarvoor zat zij vier jaar in de gemeenteraad.

Ze dankt haar collega's en de gemeenteraad voor de samenwerking en het in haar gestelde vertrouwen. De wethouder geeft aan geen gebruik te zullen maken van de wachtgeldregeling voor vertrekkende wethouders.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel