25 procent meer zonnepanelen op Flevolandse daken

FLEVOLAND • Do 14 januari 2021 | 11:49 • Donderdag 14 januari 2021 | 11:49

Het aantal zonnepanelen op daken van woningen in Flevoland dat stroom levert aan netbeheerder Liander, is het afgelopen jaar met 25 procent toegenomen. Ook het vermogen van de panelen is gestegen, met 27 procent. Volgens de netbeheerder leveren bijna 35.000 woningen stroom aan hun net.

De toename van de vraag naar zonnepanelen, komt volgens Liander vooral door fiscale regelingen. De overheid stimuleert het verduurzamen van een woning met subsidies.

De opgewekte stroom wordt in eerste instantie gebruikt door de eigenaar van de zonnepanelen, maar soms wordt niet alle stroom gebruikt. Daarom kan de bewoner dit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Liander benadrukt dat het op sommige zonnige momenten niet lukt, vanwege een overbelasting op het elektriciteitsnetwerk. Vooral op het platteland zorgt de grote hoeveelheid stroom voor problemen, omdat daar dunne kabels met relatief weinig capaciteit liggen.

Om aan de vraag te kunnen voldoen breidt Liander het elektriciteitsnet op veel plaatsen uit. Het afgelopen jaar investeerde het bedrijf in Flevoland 25 miljoen euro.

Het aantal zonneparken en zonnepanelen op bedrijfspanden in Flevoland groeide met 135 stuks, tot 655. De bedrijven leveren grootschalig groene stroom aan het net. Ook meldden 188 Flevolandse ondernemers hun plannen voor nieuwe zonneparken en zonnedaken bij Liander.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel