'We zorgen dat het lukt met de restauratie van de Batavia'

LELYSTAD • Vr 15 januari 2021 | 7:03 • Vrijdag 15 januari 2021 | 7:03

De werkzaamheden aan het nieuwe boegbeeld van de Batavia in Lelystad vorderen gestaag. Beeldhouwer Tiemen Pasterkamp is momenteel druk bezig met de houten leeuw die de huidige op de replica van het VOC-schip moet vervangen. Het is de bedoeling dat de oude leeuw vervolgens bij opbod wordt verkocht. De opbrengsten worden gebruikt voor de restauratie van het schip.

De Batavia is aan het wegrotten en moet zo snel mogelijk gerestaureerd worden. De kosten worden geraamd op een miljoen. Daarvan is al zo’n zes ton binnen. Museum Batavialand hoopt met de verkoop van het oude boegbeeld een duit in het zakje te doen.

Van buiten ziet de Batavia er nog redelijk uit. Maar van binnen rot de replica van het oude VOC-schip zo goed als overal weg, vertelt Jan Vriezen, directeur van Batavialand, die een rondleiding geeft op het schip. "Hier in het ruim druppelt het water door alle kieren naar binnen en tast de constructie aan." Hij tikt links en rechts op houten balken. "Houtrot en schimmels, het ziet er traumatisch uit."

Toch is het schip nog te redden. Maar dan moet er wel gauw actie worden ondernomen en dat doen ze door de boel zo droog mogelijk te houden met een drooginstallatie en door de gaten en kieren met tape en kit dicht te maken. Vriezen: "Maar het blijft lapwerk en daarom willen we het schip aan land brengen en werken aan de restauratie."

Vriezen heeft goede hoop dat er voldoende geld binnenkomt voor de opknapbeurt van de Batavia. "Dit schip is iets waar Flevoland trots op mag zijn en zelfs moet zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel