Tranen van blijdschap over val kabinet

LELYSTAD • Vr 15 januari 2021 | 17:57 • Vrijdag 15 januari 2021 | 17:57

"Het is op een verschrikkelijke manier misgegaan." Met die woorden kondigde premier Mark Rutte vrijdagmiddag de val van het kabinet aan. Reden voor het aftreden is de manier waarop tienduizenden ouders door de overheid zijn behandeld in de kindertoeslagaffaire. Het nieuws is emotioneel en met blijdschap ontvangen door de gedupeerden. Zoals Kristie Rongen uit Lelystad. Zij werd door de Belastingdienst voor ruim 90.000 euro benadeeld.

"Het had niet anders gemoeten dan dit", zegt Rongen met tranen in haar ogen. "Ik heb er gewoon geen woorden voor, ik ben echt heel erg blij dat het kabinet is afgetreden." Toch vindt ze dat er nog niet genoeg recht wordt gedaan. Rutte en alle andere 'daders' van de toeslagenaffaire mogen wat haar betreft nooit meer tot een nieuw kabinet toetreden. Rongen vindt het verschrikkelijk dat Mark Rutte zich opnieuw verkiesbaar stelt voor de VVD in maart. Dan zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. "Als hij dat doet, is dat een minachting voor alle ouders."

Maar niet alleen de politiek moet verantwoording afleggen, dat geldt zeker ook voor de Belastingdienst, vindt Rongen. "Mensen daar hebben met ons gespeeld alsof we een marionet waren."

Voor de kinderen was het hele gebeuren het ergst, zegt de Lelystedelinge. "Ik heb het lang kunnen verstoppen, maar op enig moment worden zij ouder en hebben ze alles meegekregen."

Gemengde gevoelens
De Lelystadse advocaat Khadija Bozia vertegenwoordigt een grote groep ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. Bozia laat weten dat een groot deel van deze groep een gevoel van gerechtigheid heeft gekregen door het aftreden van het kabinet Rutte. "Maar de grote vraag is wel wat er nu gaat gebeuren, en wie gaat de problemen oplossen die er zijn bij de verschillende overheidsinstanties? Want de focus ligt nu erg op de politieke verantwoordelijkheid, maar juist bij die instanties is van alles mis", aldus de advocaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel