Het nieuwe afvalinzamelen begint nu echt

LELYSTAD • Zo 17 januari 2021 | 13:10 • Zondag 17 januari 2021 | 13:10

Bewoners van de westelijke wijken van Lelystad krijgen vanaf komende week te maken met de nieuwe manier van afvalinzamelen. Afvalbedrijf HVC begint dan stapsgewijs met het uitdelen van nieuwe containers voor plastic afval en verpakkingen. Restafval moet voortaan in ondergrondse containers worden weggegooid.

De gemeente heeft Lelystad voor het 'nieuwe inzamelen' in vijf stadsdelen verdeeld. Als eerste is stadsdeel 1 aan de beurt. Hieronder vallen de wijken Kogge, Kempenaar, Karveel, Houtribhoogte, Hanzepark, Saerdam, Vliegent Hert, Fortuyn, maar ook de Gondel, Schouw en Punter. Zij krijgen een grijze container met oranje deksel, waarin plastic, blik en drinkpakken moeten worden weggegooid. Die worden vanaf begin februari eens in de twee weken opgehaald.

Vrijwel tegelijk met stadsdeel 1 volgt het uitdelen van de 'oranje' containers in stadsdeel 2. Hieronder vallen de Lelystad-Haven, Landstrekenwijk, Warande, Jol, Galjoen, De Stelling, De Schans, De Veste, het Stadshart en de Grietenij.

De bewoners moeten hun restafval voortaan aanbieden in nieuwe ondergrondse containers in hun buurt. Hiervan zijn de locaties in de twee eerste stadsdelen bijna allemaal vastgesteld. De gemeente verwacht dat door het beter scheiden van afval de hoeveelheid restafval per huishouden daalt van 192 kilo naar ongeveer honderd kilo per jaar.

Gratis ophalen grofvuil moet dumping voorkomen
Om te voorkomen dat er grofvuil bij de ondergrondse containers wordt gedumpt, kunnen Lelystedelingen dit twee keer in de week gratis van huis laten ophalen. De gemeente gaat hiervoor nog extra campagne voeren. Ook worden afvalcoaches ingezet, die bewoners tips geven over de juiste manier van inzamelen.

In stadsdeel 3 (Kamp, Zoom, Waterwijk, Landerijen Noordwest en Zuidoost) begint het nieuwe inzamelen pas tegen het einde van juni. In elk geval niet eerder dan dat eventuele kinderziektes in de eerste twee stadsdelen zijn opgelost.
Voor stadsdeel 4 (Archipel, Zuiderzeewijk, Wold, Horst, Griend, Beukenhof, De Scheren, Langevelderslag en Stadspark) en stadsdeel 5 (Atolwijk, Botter, Schoener, Tjalk, Hofstede, Plantage, Wijngaard) stelt het college van B en W de locaties van de ondergrondse containers komende dinsdag vast. Bewoners kunnen daar nog weer een reactie op geven. Het nieuwe inzamelen staat hier pas gepland in het najaar.

In onder meer de Boeier, Groen Velden, Bongerd, Rozengaard, Landerijen Noordoost en Zuidwest, op de bedrijventerreinen en in het buitengebied hebben de bewoners gekozen voor een vierde plastic container. Zij behouden de grijze bak voor restafval. Die wordt nog maar eens in de vier weken geleegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel