Boer sleept ministerie voor de rechter om mestboete

DRONTEN • Do 21 januari 2021 | 21:17 • Donderdag 21 januari 2021 | 21:17

De eigenaar van een agrarisch handelsbedrijf uit Dronten eist dat de minister van Landbouw een boete van 76.000 euro voor verkeerde administratie schrapt. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak in Utrecht.

Het bedrijf uit Dronten zou in 2016 de mist in zijn gegaan bij het invullen van formulieren voor de mestexport. Niet één keer, maar 58 keer. Volgens die formulieren was de mest geëxporteerd naar Duitsland, maar daar is het volgens de inspectie nooit aangekomen.

De boer zegt dat de fouten niet bewust zijn gemaakt. De vorige eigenaar zou zich vergist hebben. Dat was de vader van de huidige eigenaar.

Hoewel de mest niet meer terug te vinden is, zou het de Drontenaar zoveel geld hebben opgeleverd dat de inspectie in eerste instantie een boete van 900.000 euro eiste. Dat is inmiddels verlaagd naar 76.000 euro, maar dat vindt de landbouwer uit Dronte nog steeds te hoog. Daarom sleepte hij de minister voor de rechter.

Een woordvoerster van het ministerie onderschreef tijdens de rechtszaak dat de vader verantwoordelijk was. Toch stopte het gerommel met de papieren pas na de controle. Boetes worden hoger als er sprake is van moedwil. En daarnaast werkt de landbouwer niet mee aan de controle, aldus het ministerie.

De rechter doet uitspraak op 4 maart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel