'Salaris Floriade-directeuren ligt rond de 270.000 euro per persoon'

ALMERE • Do 21 januari 2021 | 23:56 • Donderdag 21 januari 2021 | 23:56

Het salaris van de twee Floriade-directeuren ligt waarschijnlijk rond de 270.000 euro per persoon. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de Politieke Markt in Almere. Daar vond op initiatief van de PVV een debat plaats over de hoogte van de vergoeding.

PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk wilde dat wethouder Julius Lindenbergh het precieze bedrag zou noemen, maar die deed dat niet. "Wij kunnen salarissen niet zomaar openbaar maken. Als je vraagt: wat verdient een ambtenaar bij de gemeente, dan kunnen we dat ook niet zomaar vertellen. Mensen hebben recht op privacy." Lindenbergh zegt juridisch advies te hebben ingewonnen. De conclusie daarvan was dat het belang van transparantie in dit geval minder zwaar weegt dat het belang van privacy.

Een furieuze Toon van Dijk wilde vervolgens het bedrag dan maar zelf noemen. In opdracht van de wethouder is het door een ambtenaar namelijk in vertrouwen aan hem verteld. Van Dijk stond op het punt om die vertrouwelijkheid te doorbreken, niet wetende wat de precieze juridische consequenties daarvan zijn. Uiteindelijk kwam het zo ver niet.

Rekensom
Een simpele rekensom zorgde namelijk voor een uitweg. Bekend is dat het salaris voldoet aan de Wet normering topinkomens, ook wel de Balkenendenorm genoemd. Afgelopen jaar lag dat maximum op 201.000 euro. "Daarbovenop geldt voor het eerste jaar een uitzondering", zo vertelde wethouder Lindenbergh. "En dat is ongeveer 70.000 euro." Voor 2021 liggen deze bedragen overigens weer wat hoger.

GroenLinks-raadslid Jaap Steenkamer merkte op dat met deze twee bedragen de hoogte dan in feite wel bekend is. De wethouder erkende dat niet, maar sprak het bedrag ook niet tegen.

'Klap in het gezicht van Almeerders'
Toon van Dijk noemt de 270.000 euro en klap in het gezicht van de Almeerders. "Het is een godgeklaagd bedrag. Meer dan een half miljoen euro voor een evenement waarvan ons is voorgerekend dat ze 8,4 miljoen euro verlies gaan maken."

Ook wethouder vindt bedrag te hoog
Wethouder Julius Lindenbergh zegt het salaris van de directeuren zelf ook te hoog te vinden. Er hebben gesprekken plaatsgevonden om te zien of ze met een lager bedrag akkoord zouden gaan, maar zonder succes.

"Toen hebben we de afweging gemaakt, wat is voor de stad het beste? Is dat instemmen met een voorstel dat niet ideaal is? Of is dat: het risico lopen dat je chaos krijgt een jaar voor het evenement?" De kans was namelijk aanwezig dat de directeuren het werk bij een lager bedrag niet zouden voortzetten.

Het debat over de kwestie kon door een gebrek aan tijd niet volledig worden afgemaakt. Volgende week komt er een vervolg.

'Op het verkeerde been gezet'
De Partij voor de Dieren zegt dat er dan nog een stevig gesprek gevoerd moet worden over de gang van zaken. In 2014 heeft de gemeenteraad namelijk besloten dat het salaris niet hoger mag zijn dat een ministerssalaris. Dat ligt zo rond de 170.000 euro.

Toen de gemeente voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling een aparte BV oprichtte, is de WNT-norm echter als maximum in de statuten terechtgekomen. De Partij voor de Dieren is van mening dat het college dat duidelijker aan de raad had moeten mededelen. Ook al heeft de raad wel ingestemd met de statuten. De hoogte van het bedrag noemt raadslid Jesse Luijendijk 'krankzinnig'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel