Flevodrome moet beter aansluiten op wensen jongeren

LELYSTAD • Ma 25 januari 2021 | 6:30 • Maandag 25 januari 2021 | 6:30

Leerwerk- en trainingsproject Flevodrome in Lelystad moet zichzelf vernieuwen en zorgen dat het beter aansluit op de wensen van jongeren en het bedrijfsleven. Het aanbod spreekt nu te weinig jongeren aan.

Dat is de conclusie van een onderzoek naar de maatschappelijke effecten van Flevodrome, dat onderdeel is van onderwijsgroep Eduvier. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Lelystad. Het college van B en W wilde vorig jaar bezuinigen op Flevodrome, maar de gemeenteraad wilde eerst weten wat de maatschappelijke waarde is van het project. Het onderzoek staat dinsdag op de raadsagenda, maar er wordt pas over gesproken als het college een concreet voorstel heeft opgesteld.

Hulp voor vastgelopen jongeren
Flevodrome is bedoeld voor jongeren van 16 tot 27 jaar die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling. In Lelystad biedt het project begeleiding aan met de trajecten houtbewerking en 'consumptieve techniek' (keukenwerkzaamheden). Jongeren volgen de trajecten gedurende zes maanden in het Zuigerplasbos. Daarbij worden ook andere vaardigheden bijgebracht. Voor veel jongeren blijkt Flevodrome een laatste vangnet.

Uit onderzoek blijkt dat tussen 2013 en 2019 ruim een derde van de 26 jongeren na het traject bij Flevodrome elders werk vindt. Bijna een derde begint een opleiding en nog eens een derde gaat in een zorgtraject aan de slag, zoals dagbesteding. Eén op de tien jongeren raakt uit beeld.

In plaats van dat jongeren in de bijstand, een zorgtraject of in de verslavingszorg belanden en de gemeente geld kosten, houdt de gemeente per deelnemer zo'n 1100 euro 'over'.

Te ver van de stad verwijderd
Ondanks de positieve resultaten is er ook kritiek. De locatie in het Zuigerplasbos ten noorden van Lelystad is letterlijk en figuurlijk ver verwijderd. Dat is een drempel voor jongeren. Ook is het aanbod met vooral houtbewerking eenzijdig en spreekt dat met name meisjes onvoldoende aan. Verder kan volgens de onderzoekers de samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs beter, zodat jongeren vanuit Flevodrome makkelijker kunnen doorstromen naar werk en opleiding.

Aanpak moet breder
Het rapport beveelt aan het aanbod te verbreden met 'kansrijke beroepen', zoals zorg, installatietechniek en duurzame energie. Dat sluit meer aan bij wat jongeren interesseert en waar kansen op de arbeidsmarkt liggen.
Ook zouden de banden moeten worden aangehaald met het Werkbedrijf Lelystad en hun onderwijstraject LelyTalent. Ook zou er meer betrokkenheid kunnen komen met de Bataviawerf, die ervaring heeft met leertrajecten op het gebied van houtbewerking. Ook komt Flevodrome op een andere plek in de stad waarschijnlijk beter tot zijn recht.

De uitkomsten van het onderzoek zijn al in november gedeeld met het college van B en W. Dat geeft aan met de betrokken partijen in gesprek te gaan. Daarna volgt er een voorstel aan de gemeenteraad te doen.
Ondanks herhaalde pogingen heeft de directeur van Eduvier niet gereageerd op het verzoek om een toelichting.

Ook discussie over Flevodrome Almere
Overigens is er ook discussie rond het project van Flevodrome in Almere. Daar worden jongeren op soortgelijke wijze begeleid, maar dan via een traject in de metaalbewerking. Flevodrome Almere, bij het gemaal Blocq van Kuffeler, trekt de laatste tijd minder jongeren. Eduvier is met de gemeente in gesprek over de toekomst van het project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel