Extra financiële tegenvallers in Almere

ALMERE • Ma 25 januari 2021 | 13:44 • Maandag 25 januari 2021 | 13:44

De gemeente Almere krijgt de komende vier jaar te maken met extra financiële tegenvallers. Dat staat in een brief van het college van B en W aan de gemeenteraad. Tot en met 2024 ontstaat er een extra tekort van 12 miljoen euro. Dit komt bovenop het tekort van 85.5 miljoen euro dat in oktober vorig jaar bekend werd bij de presentatie van de begroting van 2021 en de jaren erna.

De nieuwe tegenvallers worden veroorzaakt door onder meer de extra kosten van de Jeugdhulp en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ook krijgt de gemeente minder geld uit het gemeentefonds omdat er minder woningen worden gebouwd dan de bedoeling was. "Tijdens de lockdown was het moeilijk om aan bepaalde bouwmaterialen te komen. Daardoor is de oplevering van woningen vertraagd", zegt het college.

Wel of geen extra bezuinigingen
Burgemeester en wethouders hopen dat er de komende tijd meevallers komen, bijvoorbeeld door de verkoop van bouwgrond. De winst uit de grondverkoop kan dan gebruikt worden om het tekort deels op te lossen. Als dat niet gebeurt, zijn extra bezuinigingen onvermijdelijk. Het stadsbestuur kan geld uit de spaarpot gebruiken om de nieuwe tegenvallers te dekken, maar het college wil dat liever niet.

De afgelopen jaren is die spaarpot meerdere keren gebruikt om een deel van de bezuinigen te dekken. Als de gemeente zo doorgaat, zal de buffer in 2024 zijn gezakt naar 13 miljoen euro. Burgemeester en wethouders willen vasthouden aan hun spaardoel. "Als er tussen nu en de perspectiefnota geen meevallers komen, dan zullen we bij de perspectiefnota met extra bezuinigingen komen. Ons doel is dat er aan het eind van de raadsperiode 48 miljoen euro in de buffer zit."

Tijdens de politieke markt van aanstaande donderdag praten wethouder van financiën Julius Lindenbergh en de gemeenteraad over dit onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel