Werkstraf geëist voor betaalde seks met 16-jarige

LELYSTAD • Wo 27 januari 2021 | 13:03 • Woensdag 27 januari 2021 | 13:03

Een 52-jarige man uit Almere hangt 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd, vanwege betaalde seks met een minderjarige. De man zou, net als vier andere verdachten, in 2017 betaalde seks hebben gehad met een 16-jarige jongen.

De rechtbank in Lelystad trok de hele dag uit voor de zaak rondom het slachtoffer, dat inmiddels twintig jaar oud is. Hij is licht verstandelijk gehandicapt en volgens deskundigen mede daardoor erg kwetsbaar. Op sites voor homoseksuelen, zoals Grindr en Bullchat, kwam hij in contact met verschillende volwassen mannen. Vervolgens hadden ze betaalde seks, zo zegt hij. De zaak kwam aan het rollen toen zijn halfbroer het chatverkeer tussen hem en zijn 'dates' per ongeluk las op zijn telefoon.

Andere verdachten
Naast de 52-jarige man stonden ook drie Almeerders van 40, 42 en 50 jaar oud en een 37-jarige Haarlemmer voor de rechter. De 40-jarige Almeerder hoorde dezelfde straf eisen als zijn 52-jarige stadsgenoot.

Voor de 50-jarige verdachte werd vrijspraak gevraagd, omdat er volgens de officier van justitie geen bewijs is dat er echt betaald is voor de seks. Dat was ook het geval voor de Haarlemmer, maar die hoorde alsnog vijftien maanden cel eisen voor ontucht met de jongen. De zaak tegen de 42-jarige Almeerder werd aangehouden en komt later opnieuw op de rol.

Verdachte ontkent
De 52-jarige Almeerder ontkent schuld. Hij is getrouwd, heeft een gezin en is naar eigen zeggen biseksueel. Vanwege zijn geloof wil hij dat geheim houden en zat hij om die reden stiekem op Bullchat. Hij was alleen op zoek naar mannen die hem wilden masseren, verklaart hij.

Het OM gelooft daar niks van. Het slachtoffer wijst de man aan als een van zijn klanten en wist ook allerlei details over hem te vertellen die kloppen.

Omdat de zaak lang op de plank is blijven liggen, eiste de officier van justitie geen celstraf tegen deze verdachte. Maar dat doet volgens haar niks af aan de ernst van het misdrijf. Het slachtoffer is wat haar betreft voor het leven getekend en heeft daar nog altijd hulp voor nodig.

Ze vond daarom ook een immateriële schadevergoeding van 2500 euro op zijn plaats plus een vergoeding van nog wat materiële schade. Het slachtoffer vraagt van elk van de vijf mannen overigens 5.000 euro voor de emotionele schade.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel