Acties dreigen bij afvalverwerker HVC: 'Personeel verdient loonsverhoging'

FLEVOLAND • Do 28 januari 2021 | 12:37 • Donderdag 28 januari 2021 | 12:37

Medewerkers van de afvalverwerker HVC in Zeewolde en Lelystad gaan vrijdag staken als de werkgever hun loon niet verhoogt. Dat kondigen vakbonden CNV en FNV aan. Of de acties doorgaan hangt af van een overleg op donderdagmiddag waarin de werkgever wat betreft de bonden over de brug moet komen.

De stakingsacties beginnen in Flevoland en worden gehouden op de locaties van afvalverwerker HVC in Lelystad en Zeewolde. Het gaat om locaties waar grofvuil naartoe wordt gebracht en waar huisvuil wordt verzameld. Dit betekent dan dat de afvalbrengstations vrijdag dicht zijn en dat de containers niet geleegd worden.

“Het kan natuurlijk niet zo zijn dat werknemers in deze sector hun koopkracht maar amper zouden kunnen behouden. Het werk is door corona zwaarder, er is meer risico en deze mensen helpen de maatschappij al tien maanden draaiende te houden. Daarom komen deze werknemers, op een corona-veilige manier, in actie”, zegt voorzitter Publieke Diensten Patrick Fey van CNV.

Naast een beter loon, willen de vakbonden ook dat de invulling van het pensioenakkoord beter geregeld wordt. Verder moet het rouwverlof aangepast worden.

Inspannen tot het uiterste
Afvalverwerker HVC zegt op de hoogte te zijn van de aangekondigde staking. "HVC spant zich tot het uiterste in om het afval toch in te zamelen zoals u van ons bent gewend. En ook de afvalbrengstations willen wij open houden", zegt een woordvoerder. Voor informatie kunnen inwoners de Facebookpagina, de website en de app van HVC in de gaten houden.

Donderdag hebben de vakbonden ook aangekondigd dat volgende week meer acties volgen als niet geluisterd wordt. Deze acties zijn dan bij afvalverwerker Circulus-Berkel in de plaatsen Deventer, Zutphen en Apeldoorn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel