Probleem militaire radar voor Windplan Groen opgelost

DRONTEN • Vr 29 januari 2021 | 11:39 • Vrijdag 29 januari 2021 | 11:39

Het probleem van Windplan Groen met de militaire radar in Nieuw Milligen is opgelost. Het ministerie van Defensie heeft geen bezwaar meer tegen de bouw van de windturbines in Oostelijk Flevoland, zo laten de initiatiefnemers van het plan weten.

Het ministerie verzette zich voorheen tegen Windplan Groen omdat de hoge turbines het signaal van de militaire radar zouden verstoren. Daardoor zou militair vliegverkeer niet goed gevolgd kunnen worden.

Onderzoek
De laatste tijd is er uitvoerig onderzoek naar de mogelijke verstoring gedaan. Hieruit is gebleken dat Windplan Groen gebouwd kan worden zonder het signaal te veel te verstoren. Defensie heeft daarom een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgegeven, en daarmee groen licht gegeven voor de bouw. In november vorig jaar werd al duidelijk dat het andere, nieuw te bouwen windmolenpark Windplanblauw, in de noordwesthoek van Flevoland, geen problemen voor de militaire radar gaat veroorzaken.

De initiatiefnemers van Windplan Groen kunnen nu verder met hun plannen. Dat betekent dat er een keuze gemaakt moet worden voor een bepaald type windturbine, en ook de financiering moet nog rondkomen.

Eerste werkzaamheden
De eerste werkzaamheden voor Windplan Groen beginnen naar verwachting voor de zomer, met de aanleg van een onderstation tussen de Hoge Vaart en het Olsterpad bij Dronten. De bouw van de eerste windmolens wordt geschat op begin 2022.

Windplan Groen wordt gerealiseerd op het grondgebied van Dronten en een deel van Lelystad. De bijna honderd windmolens die er nu staan worden afgebroken. Daar komen 90 nieuwe turbines voor in de plaats die minstens twee keer zo veel stroom opwekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel