Lelystadse advocate vermoedt nog meer misstanden bij overheidsdiensten

LELYSTAD • Za 30 januari 2021 | 8:00 • Zaterdag 30 januari 2021 | 8:00

De Lelystadse advocate Khadija Bozia maakt zich buiten de toeslagaffaire, zorgen om nog meer misstanden bij andere overheidsinstellingen. "Ik heb genoeg dossiers gezien waarvan ik denk: oei, wat is er met onze overheid aan de hand?" Bozia zegt dat in het tv-programma Het Gesprek dat zaterdag wordt uitgezonden.

De advocate staat ruim vijftig gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire bij. Volgens haar zijn er nog duizenden mensen buiten beeld. "Er zijn veel mensen die zich jarenlang hebben geschaamd voor wat hun is overkomen. Zij melden zich nu pas omdat ze denken: zie je wel, het is niet mijn schuld. En zo zijn er nog heel veel anderen die nu pas beseffen wat hun is aangedaan."

Hoop en wanhoop
Bozia weet dat er ook mensen zijn die de problemen zelf hebben opgelost. "Zij willen daar niet meer aan herinnerd worden. Het was voor hen schipperen tussen hoop en wanhoop. Met veel moeite zijn ze uit de moeilijkste periode gekomen en nu willen ze het laten rusten."

De advocate heeft meer zaken liggen waar ze van onder de indruk is. "Ik heb de afgelopen tijd andere dossiers gehad waar ook heel ernstige misstanden aan ten grondslag liggen. Daar ben ik nog steeds mee bezig. Het probleem is, dat het wordt gezien als een individueel dossier. Maar de misstanden zijn vergelijkbaar, zij het op kleinere schaal."

Nieuw bsn-nummer
Een aantal gedupeerden van de toeslagaffaire wil naar de rechter in een poging hun bsn-nummer veranderd te krijgen. "Dat is heel moeilijk. Het is ook niet een oplossing voor iedere gedupeerde. Maar mensen willen met een schone lei beginnen, ze willen niet dat hun bsn-nummer hen achtervolgt. Ze zijn bang dat hun verhaal blijft opduiken door dat nummer."

Volgens Bozia moet er binnen de overheid iets veranderen, om te voorkomen dat toeslagaffaire zich herhaalt bij andere overheidsdiensten. "We zien dat het een handelwijze is van de overheid richting de burgers. Ik maak me zorgen over wat er aan de zijlijn intussen allemaal nog meer gebeurt. Dan denk ik: wij zijn nog lang niet klaar. Zolang er niets verandert in de verhouding tussen overheid en burger, in de regelgeving, in de rechtspraak, dan blijft dit doorsudderen. Daar maak ik me zorgen om."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel