Rechtszaak tegen blowboot: 'Wat doen we hier nog na zo veel jaar?'

ALMERE • Wo 3 februari 2021 | 19:40 • Woensdag 3 februari 2021 | 19:40

Aan de rechtszaak tegen de eigenaren van de Almeerse blowboot moet zo snel mogelijk een eind komen. Daarvoor pleit hun advocaat, Gerard Spong. De zaak tegen de coffeeshop begon al in 2010, maar is nog steeds niet volledig afgerond. "Je kunt niet volhouden dat het Openbaar Ministerie nog een belang heeft bij strafvervolging voor die stokoude feiten", stelt de advocaat.

Woensdag vond in Lelystad een regiezitting plaats. Spong en kantoorgenoot Sidney Smeets verzochten de rechtbank om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. "Al die jaren leven zij in onzekerheid", zegt Spong verwijzend naar de eigenaren. "Er moet op een gegeven moment op een vlotte wijze een eind komen aan een strafproces. Je kan het niet jarenlang laten versloffen."

Grote voorraden
In 2009 bleek dat de coffeeshop in het centrum van Almere grote hoeveelheden softdrugs op voorraad had. Niet alleen op de blowboot zelf, maar ook bij een medewerker thuis. De rechtbank oordeelde dat de twee eigenaren nooit vervolgd hadden mogen worden.

Zowel de gemeente, de politie als het OM wisten dat de coffeeshop veel bezoekers trok. Daarom was er ook veel meer softdrugs nodig dan de maximum toegestane hoeveelheid van 500 gram. Het OM ging echter in hoger beroep en in 2014 besloot het Gerechtshof dat de zaak over moet. Vervolgens bleef het een tijd stil.

'Lijkt de Rutte-doctrine wel'
Spong: "Na 2,5 jaar pikte een officier van justitie het op. Die wilde toen schikkingsonderhandelingen beginnen." De coffeeshop is daarop ingegaan, maar tot een deal kwam het niet. "Ineens kregen we als donderslag bij heldere hemel te horen dat het vereiste niveau - zoals dat dan deftig heet - niet akkoord kon gaan. Wie of wat dat vereiste niveau dan was werd volkomen in het midden gelaten."

Spong zegt daardoor volkomen in het duister te tasten over de vraag waar het pijnpunt zit. "Het lijkt de Rutte-doctrine wel", zo merkte hij op. Dit verwijzend naar het verwijt dat premier Rutte wordt gemaakt over het zo min mogelijk verstrekken van achterliggende informatie en beweegredenen.

"Zitten we hier de boel een beetje voor de gek te houden?"

— Gerard Spong, advocaat blowboot

Geen straf geëist
Het Openbaar Ministerie eiste in 2010 nog celstraffen tegen de twee eigenaren en de bedrijfsleider van de blowboot. Inmiddels is dat niet meer het geval. Wel wordt nog ingezet op het laten betalen van forse geldbedragen.

"Als je geen straf eist voor zulke stokoude feiten, wat doen we hier nog?" vraagt Spong zich hardop af. "Zitten we hier de boel een beetje voor de gek te houden en tijd en energie te verkwisten? Come on!"

Volgens de advocaten staat als een paal boven water dat eigenaren op een nette manier hun bedrijf runnen. Niet alleen de blowboot in Almere, maar ook de coffeeshop in Lelystad is van hen. Ook zijn ze betrokken bij het landelijke experiment met legale wietteelt.

Het Openbaar Ministerie gaf woensdag tijdens de regiezitting aan enige tijd nodig te hebben om goed te kunnen reageren op het verhaal van Spong en Smeets. De zaak gaat verder op woensdag 24 maart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel