Gemeenteraad buigt zich over langslepende kwestie bomenkap

ALMERE • Wo 3 februari 2021 | 23:56 • Woensdag 3 februari 2021 | 23:56

De gemeenteraad van Almere buigt zich donderdagavond over een bomensoap die zich inmiddels bijna tien jaar voortsleept. Het gaat om een tiental elzen aan de J. Duikerstraat in de Almeerse Bouwmeesterbuurt. In 2012 is afgesproken dat de elzen gekapt zouden worden en vervangen door nieuwe bomen. De ene helft werd een jaar later omgezaagd en de rest zou in 2019 aan de beurt komen. Dat nieuws zorgde voor onrust onder de bewoners.

Een van de buurtbewoners vertelde een week geleden aan de gemeenteraad dat een aantal omwonenden fel tegen de voorgenomen bomenkap is. De afgelopen tijd zijn in de omgeving ook veel essen gesneuveld omdat ze zijn aangetast door essentaksterfte.

In 2019 stelde de gemeente aan de bewoners voor om met de directe buren te besluiten of een boom mocht blijven. Als er onderling overeenstemming werd bereikt, kon de boom blijven. Anders werd de els gekapt. Dat zorgde voor gedoe in de straat, lichtte een buurtbewoonster destijds toe: buren worden tegen elkaar opgezet. Uiteindelijk kwamen vier buren er onderling uit, daar mogen de bomen dus blijven staan.

Ondertussen speelt er ook een andere discussie; het bomenkader. Het bomenkader werd in 2017 door de gemeenteraad gemaakt vanwege de tientallen discussies in de stad over het kappen van bomen. Om die te voorkomen werd er een kader gemaakt, met daarin spelregels over bomenkap. Volgens die spelregels is bomenkap aan de J. Duikerstraat niet toegestaan. Dat constateerde de SP na het stellen van vragen aan het stadsbestuur.

Zo komt het dat het lot van de elzen nu in de handen ligt van de gemeenteraad. Zij mag besluiten of er een uitzondering op het bomenkader wordt gemaakt voor de elzen in de Bouwmeesterbuurt. Vorige week bleek al dat niet alle partijen de bomenkap zien zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel