OM eist gevangenisstraf tegen man die IS-filmpjes verspreidde

ALMERE • Do 4 februari 2021 | 20:45 • Donderdag 4 februari 2021 | 20:45

Tegen een Almeerder is 2,5 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist, omdat de 21-jarige zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig heeft gemaakt aan opruiing en het aanzetten tot een terroristisch misdrijf. Verder bekende de Almeerder zeven diefstallen.

Het OM eiste een proeftijd van vijf jaar, met ook een verbod om op sociale media actief te zijn. Dat gebeurde in de streng beveiligde rechtbank op Schiphol.

De Almeerder was beheerder van een chatgroep, waarin hij IS-filmpjes verspreidde. De groep had dertien leden. Er werden filmpjes verspreid van onthoofdingen. Ook waren er filmpjes over het maken van autobommen. De groep werd een jaar geleden opgerold, nadat agenten undercover waren toegetreden. In een maand tijd was een grote hoeveelheid films verspreid.

De officier van justitie gaf aan dat IS nog steeds aanslagen pleegt in Europa. De verdachte heeft met het verspreiden van digitale propaganda een belangrijke rol in de tactiek van IS gespeeld. De officier wees erop dat de verdachte in de gevangenis doorgaat met het verspreiden van strijdliederen.

De Almeerder gaf op de zitting opeens alle schuld aan een ander lid van de groep. De verdachte is volgens een theoloog geradicaliseerd en een aanhanger van IS. De psychiater stelde vast dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Het OM eiste streng en langdurig toezicht door de hulpverlening. De advocaat vroeg om toepassing van het jeugdstrafrecht, omdat de Almeerder zo kinderlijk en beïnvloedbaar is. De advocaat bestreed dat zijn cliënt is geradicaliseerd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel