Verplichte cameracontrole op viskotters lijkt van de baan

URK • Vr 5 februari 2021 | 0:48 • Vrijdag 5 februari 2021 | 0:48

Een Europees plan voor permanent cameratoezicht op viskotters van Urk en andere visserijgemeenten lijkt van de baan te zijn. Dat concludeert de Nederlandse Vissersbond. Deze week werd in de Visserijcommissie van het Europees Parlement (EP) de herziening van de controleverordening behandeld. Daarbij heeft de Visserijcommissie volgens de bond het signaal afgegeven tegen verplicht cameratoezicht aan boord van vissersvaartuigen te zijn.

Controle aanlandplicht
De verplichting van camera's aan boord van vissersvaartuigen zou ervoor moeten zorgen dat de aanlandplicht beter te controleren is. De mogelijke invoering van het cameratoezicht valt onder de herziening van de controleverordening en is voor de Nederlandse visserij het meest precaire onderwerp van de herziening.

Vissers zijn altijd uitgesproken tegen verplicht cameratoezicht geweest. Ze vinden het een aantasting van hun privacy. De invoering zou bovendien tot extra kosten voor de vissers leiden.

Volgens de Vissersbond stelt de Visserijcommissie van het EP inmiddels voor cameratoezicht alleen op vrijwillige basis toe te staan en alleen wanneer een vissersvaartuig tenminste twee keer de aanlandplicht heeft overtreden.

De Visserijcommissie stemt vrijdag nog éénmaal over de gehele tekst, maar daar worden geen verrassingen verwacht. De plenaire stemming in het Europees Parlement zal vervolgens in maart plaatsvinden. Daarna gaat het standpunt van het Europees Parlement de trilogen in met de Europese Commissie en Raad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel