Basis Buddy: scholieren helpen basisschoolkinderen

LELYSTAD • Ma 8 februari 2021 | 7:04 • Maandag 8 februari 2021 | 7:04

Middelbare school De Rietlanden in Lelystad is een nieuw project gestart: Basis Buddy. Een project waarbij middelbare scholieren van VMBO, Zorg en Welzijn basisschoolleerlingen van De Triangel via videobellen ondersteunen met huiswerk.

Het project is opgestart toen de scholen dicht waren, om ouders te ontlasten en basisschoolleerlingen extra aandacht te geven. Docent Yolande Kanbier van De Rietlanden kwam op het idee. Scholieren kunnen volgens haar hiermee iets positiefs doen en hun maatschappelijke stage invullen. Het project is klein begonnen met 8 scholieren van De Rietlanden en 8 basisschoolleerlingen uit groep 3 en 4, allemaal van De Triangel. Er wordt voornamelijk geholpen bij het leren lezen en het oefenen van de tafels.

Scholieren kunnen bijles geven
Kanbier begeleidt de scholieren, dat gaat in verband met corona ook allemaal online via videobellen. De docente denkt dat de scholieren deze vorm van bijles goed kunnen geven. "Het is natuurlijk eerst een kwestie van kennismaken en dan uitvinden wat werkt. Het is voor iedereen nieuw en een leerproces, maar ik heb het vertrouwen dat de leerlingen dit kunnen.", aldus de docente.

Spannend maar leuk
De eerste reacties zijn positief. Annemarijn de Valk is één van de scholieren die meedoen aan het project. Ze helpt basisschoolleerlinge Fiona Onderwater via Whatsapp-videobellen met het oefenen van de tafels. "Eerst vond ik het wel heel spannend om les te geven, maar na drie keer ken ik Fiona een beetje en gaat het al best goed. Het is leuk om op deze manier te kunnen helpen.", zegt De Valk.

Project gaat door
Ook nu de basisscholen weer open zijn, gaat het project door. Volgens Yolande Kanbier is begeleiding, in dit geval dan na schooltijd, van toegevoegde waarde omdat ouders nog steeds thuiswerken en basisschoolleerlingen extra aandacht zeker kunnen gebruiken. Helemaal als er door de lockdown en het thuisonderwijs achterstanden zijn ontstaan.

Kanbier wil Basis Buddy zelfs verder uitbreiden. Er hebben zich al 20 nieuwe scholieren aangemeld om mee te doen. Maar het mooiste zou ze het vinden als dit concept verder wordt uitgerold. "Het is natuurlijk niet alleen voor kinderen in Lelystad een goed idee, dit kan landelijk ingezet worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel